Oferta potrawy wigilijnej w wersji dla najmłodszych. Zwykle małe dzieci jedzą ryby niechętnie, bojąc się ości. Warto jednak zachęcać, by spróbowały te sznycelki. Są nie tylko odżywcze ale i smaczne. I co najważniejsze! Na pierwszy rzut oka, nie przypominają wyglądem ryby!
Pyszne rybne sznycle
Komponenty:
-1 kilogram filetów z morskiej ryby
-2 jajka -1 duża cebula
-2 łyżki bułki tartej
-2 łyżki pociętej zieleniny, na przykład: zielonej natki pietruszki i koperku
-odrobina świeżo mielonego pieprzu
-trochę soli
-1 łyżeczka przyprawy do ryb
-8 średniej grubości krążków cebuli
-1/2 szklanki mleka
-odrobina mąki krupczatki do panierowania cebuli
-bułka tarta do panierowania sznycelków
-oliwa lub olej
Pikantny, wyraźny smak
Sposób przyrządzania: Cebule obieramy z łupin, kroimy 8 krążków tej samej grubości. Polewamy mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie podsmażamy pozostałą cebulę na patelni. Filety rybne razem z cebulą miksujemy. Do masy dokładamy jajka, bułkę tartą oraz wybraną przez nas pokrojoną zieleninę. Doprawiamy tak, by była ostra, ale zjadliwa dla dzieci. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mikser wieloczynnościowy umożliwia zmielenie mięsa i warzyw
Dzielimy na 8 równych części. Formujemy podłużne sznycelki. Obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złotą barwę. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową by nie straciły ciepła. Możemy je też upiec we frytkownicy. Krążki cebuli, które moczyły się w mleku, panierujemy i smażymy na złoto. Podajemy całość razem. Oprószamy na wierzchu zieleniną.