Przepis na sałatkę łososiowo-szparagową

Przepis na sałatkę łososiowo-szparagową

Nowoczesna sałatka, który zyska uznanie gości. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, niż popularne sałatki, jednak zadowoli nie jedno podniebienie podczas imprezy.

 

Sałatka łososiowo - szparagowa

Składniki:

-1 główka dorodnej sałaty lodowej

-pęczek białych lub zielonych szparagów

-opakowanie (15 dag) wędzonego łososia

-trzy jaja

-3 łyżki oliwy z oliwek

-3 łyżki octu winnego

-2 łyżki posiekanego koperku

-odrobina soli -kilka zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu  

 

         

 

Przygotowanie składników do sałatki

Sposób przyrządzenia: Sałatę dokładnie obmywamy i suszymy, pozbywamy się środka. Liście rozrywamy na mniejsze części i przekładamy do sporej miski. Pęczek szparagów opłukujemy i pozbywamy się twardych końcówek. Przenosimy do specjalnego durszlaka metalowego i gotujemy na parze, by warzywa zachowały swoje właściwości.   

 

                            

 

Przykładowy garnek do gotowania na parze   

 

Ugotowane zostawiamy do schłodzenia. Jajka gotujemy na twardo i zimne siekamy na małe kosteczki. Chłodne szparagi dzielimy na 2-3 centymetrowe odcinki. Wszystko przekładamy do miski z sałatą. Łososia delikatnie dzielimy na mniejsze kawałki. Najlepiej zrobić to opuszkami palców. Składniki łączymy ze sobą, nieznacznie mieszając.

 

Sos do sałatki

Robimy sos. W oddzielnym naczyniu przelewamy taką samą ilość oliwy i octu, dokładamy odrobinę soli, pieprzu oraz posiekany świeżym koperkiem. Równomiernie mącimy. Polewamy sosem zawartość miski. Na górę można dołożyć jajka podzielone w ćwiartki i koperek. 

 

 

Przykładowa sosjerka uzupełni elegancką zastawę

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium