
Nowoczesna sałatka, który zyska uznanie gości. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, niż popularne sałatki, jednak zadowoli nie jedno podniebienie podczas imprezy.
Sałatka łososiowo - szparagowa
Składniki:
-1 główka dorodnej sałaty lodowej
-pęczek białych lub zielonych szparagów
-opakowanie (15 dag) wędzonego łososia
-trzy jaja
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki octu winnego
-2 łyżki posiekanego koperku
-odrobina soli -kilka zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie składników do sałatki
Sposób przyrządzenia: Sałatę dokładnie obmywamy i suszymy, pozbywamy się środka. Liście rozrywamy na mniejsze części i przekładamy do sporej miski. Pęczek szparagów opłukujemy i pozbywamy się twardych końcówek. Przenosimy do specjalnego durszlaka metalowego i gotujemy na parze, by warzywa zachowały swoje właściwości.
Przykładowy garnek do gotowania na parze
Ugotowane zostawiamy do schłodzenia. Jajka gotujemy na twardo i zimne siekamy na małe kosteczki. Chłodne szparagi dzielimy na 2-3 centymetrowe odcinki. Wszystko przekładamy do miski z sałatą. Łososia delikatnie dzielimy na mniejsze kawałki. Najlepiej zrobić to opuszkami palców. Składniki łączymy ze sobą, nieznacznie mieszając.
Sos do sałatki
Robimy sos. W oddzielnym naczyniu przelewamy taką samą ilość oliwy i octu, dokładamy odrobinę soli, pieprzu oraz posiekany świeżym koperkiem. Równomiernie mącimy. Polewamy sosem zawartość miski. Na górę można dołożyć jajka podzielone w ćwiartki i koperek.
Przykładowa sosjerka uzupełni elegancką zastawę