
Tradycyjnie sałatkę kojarzymy jako dodatek do dania głównego lub lekką przekąskę. Jednakże ten przepis to zdecydowanie samodzielne danie. Pochodzi z kraju, w którym królują ryby i dania rybne. I w tym przypadku to właśnie na niej utworzymy cały smak dania. Sałatkę najlepiej jest serwować na kolację lub, jak to robią Duńczycy, na śniadanie. Istotne by, tak jak oni, delektować się każdą chwilą kreując hygge (życiową równowagę) we własnym mieszkaniu. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, niż wszystkie pozostałe, zielone potrawy. Smak jednak wynagradza wysiłek. Zatem, jeśli spodziewamy się czegoś zaskakującego, nakładajmy fartuch i rozpoczynamy!
Duńska sałatka rybna
Potrzebne komponenty to:
-1/2 kg ulubionej, najlepiej morskiej, ryby (w całości, raczej unikać filetów)
-2 kiszone ogórki
-2 pomidory
-1 cebula
-2 dorodne jabłka
-1 łyżka majonezu
-1 mały kubek jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- odrobina pieprzu
-odrobina soli
- wariantowo można także użyć pęczek świeżych ziół: kopru, natki pietruszki
Wpierw trzeba przygotować rybę
Sposób wykonania: Świeżą rybę rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Pozbywamy się wnętrzności, skóry oraz płetw. Filety oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy filety do specjalnego garnka, z wkładką do gotowania na parze.
Przykładowy garnek do gotowania na parze[/caption] Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ryby. Zachowają one w ten sposób wszystkie cenne składniki i będą miały idealną konsystencję. Po ugotowaniu wyjmujemy z filetów ości oraz kręgosłup. Schładzamy mięso. Kolejno kroimy mięso na małe kawałki - optymalnie w kostkę lub niewielkie prostokąty.
Dodajemy pozostałe składniki
Obieramy skórkę z pomidorów oraz z jabłek. z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Tniemy w kostkę jabłka, pomidory, cebulę, ogórki kiszone (konserwowe także się sprawdzą). Rybę oraz wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce z majonezem i jogurtem. Doprawiamy łyżeczką musztardy, szczyptą soli oraz niewielką ilością pieprzu.