
W kraju zagorzałych zbieraczy grzybów jest spore grono. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie pozbierane grzyby mają nie tylko wielką wartość, napawają dumą zbieracza, ale i także aspekt smakowy. Kuchnia polska od wieków wykorzystuje, w swoich daniach, grzyby w różnej formie. Można odszukać wiele pomysłów na receptury. My proponujemy coś szybkiego w przygotowaniu oraz niskobudżetowego, ale jednocześnie zdrowego i treściwego-sałatkę z pieczarek. Może ona występować jako urozmaicenie do większych potraw mięsnych, czy rybnych, lub samodzielnie, jako zdrowa przekąska. Serwuje się ją przez cały rok, chociaż, z uwagi na występowanie grzybów, najlepiej smakuje jesienią.
Sałatka z pieczarkami leśnymi
Składniki:
-1/2 kg pieczarek
-1 por
-1 konserwa zielonego groszku
-4 jaja -2 łyżki majonezu
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-1/2 pęczka natki pietruszki
-odrobina tymianku
-szczypta soli
-odrobina świeżo mielonego pieprzu
MŁYNEK DO PRZYPRAW Z ŻARNAMI CERAMICZNYMI FILUX to gwarancja pełni smaku każdego zmielonego składnika:
Sposób zrobienia: Grzyby w całości gotować w wodzie z dodatkiem soli, przez okres około 5 minut. Odsączyć je na sitku. Jaja ugotować na twardo.
Jajowar to nowoczesny sposób gotowania jaj na miękko i na twardo
Odciąć zieloną część pora. Oczyścić jasną część pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w niewielką kosteczkę. Odcedzić na sicie groszek z konserwy. Jaja na twardo i grzyby posiekać w niewielką kostkę. Wszystko wymieszać i połączyć z sosem majonezowo-jogurtowym. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz niewielką ilością świeżego tymianku, według upodobań.
Świeży tymianek podkreśli smak sałatki