Przepis na śledzie w wiosennej pierzynce

Przepis na śledzie w wiosennej pierzynce

Danie obiadowe lub przekąska z wykorzystaniem śledzia, to ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zamiast tradycyjnego mięsa drobiowego czy wieprzowego, można zjeść pyszną, zdrową rybę. Przygotowanie śledzi nie trwa długo. Znakomicie sprawdzają się solo oraz z dodatkami. Warto jednak wzbogacić to danie o kolorowe dodatki warzywne. Stanie się to z korzyścią dla efektu wizualnego dania, ale także będzie solidną porcję niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów.  

 

Śledzie w śmietanie

Niezbędne składniki:

-1 opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą

 

Do zrobienia sosu:

-1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany

-1 szklanka drobno pokrojonych lub startych na tarce z dużymi otworami rzodkiewek

-1 szklanka posiekanej młodej cebuli ze szczypiorkiem

-sól i pieprz

-natka pietruszki  

 

      

 

Śmietanowy sos do ryby

Przygotowanie sosu: Do niezbyt dużej miski etapowo dokładamy: szklankę gęstej śmietany, w podanych proporcjach dorzucamy wszystkie przyprawy i warzywa. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Sposób przyrządzenia: Na wyłożoną na talerzu dużą porcję sosu, kładziemy przygotowane ryby. Ryby kładziemy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki. Układamy na dużym talerzu. 

 

                            

Zestaw gładkich talerzy w najmodniejszym kolorze 

 

Śledzie podajemy samodzielnie z sosem lub z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Warto także korzystać z sezonowych owoców. Nie od dziś wiadomo, że śledź smakuje wybornie ze świeżymi jabłkami. Podając jabłka pamiętajmy, by pokrojone przepłukać w odrobinie wody z cytryną, by zapobiec ich ściemnieniu. 

Krajacz do jabłek - szybki sposób na podzielenie jabłka na cząstki i wycięcie ogryzka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium