
Danie obiadowe lub przekąska z wykorzystaniem śledzia, to ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Zamiast tradycyjnego mięsa drobiowego czy wieprzowego, można zjeść pyszną, zdrową rybę. Przygotowanie śledzi nie trwa długo. Znakomicie sprawdzają się solo oraz z dodatkami. Warto jednak wzbogacić to danie o kolorowe dodatki warzywne. Stanie się to z korzyścią dla efektu wizualnego dania, ale także będzie solidną porcję niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów.
Śledzie w śmietanie
Niezbędne składniki:
-1 opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
Do zrobienia sosu:
-1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
-1 szklanka drobno pokrojonych lub startych na tarce z dużymi otworami rzodkiewek
-1 szklanka posiekanej młodej cebuli ze szczypiorkiem
-sól i pieprz
-natka pietruszki
Śmietanowy sos do ryby
Przygotowanie sosu: Do niezbyt dużej miski etapowo dokładamy: szklankę gęstej śmietany, w podanych proporcjach dorzucamy wszystkie przyprawy i warzywa. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Sposób przyrządzenia: Na wyłożoną na talerzu dużą porcję sosu, kładziemy przygotowane ryby. Ryby kładziemy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki. Układamy na dużym talerzu.
Zestaw gładkich talerzy w najmodniejszym kolorze
Śledzie podajemy samodzielnie z sosem lub z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Warto także korzystać z sezonowych owoców. Nie od dziś wiadomo, że śledź smakuje wybornie ze świeżymi jabłkami. Podając jabłka pamiętajmy, by pokrojone przepłukać w odrobinie wody z cytryną, by zapobiec ich ściemnieniu.
Krajacz do jabłek - szybki sposób na podzielenie jabłka na cząstki i wycięcie ogryzka.