
Oryginalne danie na wieczorowe spotkanie ze znajomymi, czy bliskimi. Idealny dla wszystkich miłośników popularnego, amerykańskiego steka. Nieco odświeżony receptura, bogatsza o dawkę warzyw. Przygotowanie dania powinno zająć nie więcej, niż pół godziny. Gotowe mięso znakomicie smakuje w otoczeniu pieczonych ziemniaków lub smażonych frytek oraz z bukietem domowych surówek wielowariantowych. Można także degustować to danie przy alkoholu: piwie lub winie.
Sprawdzony przepis na steki
Niezbędne komponenty to:
-3/4 kg mięsa (biodrówki lub polędwicy)
-1/2 pęczka szczypiorku
-garść wybranych kiełków najlepiej rzodkiewki lub słonecznika
-odrobina sera pleśniowego typu rokpol (10 dag)
-1 dojrzała duża cukinia
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-2 łyżki jogurtu
-2 łyżki oleju
-2 łyżki octu balsamicznego
-1-2 łyżeczki oliwy
-1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-odrobina słodkiej papryki
-odrobina soli
-odrobina pieprzu
Sposób wykonania:
Ser pleśniowy pociąć w 4 równe, pionowe części. Mięso precyzyjnie umyć i rozdzielić ostrym nożem na 4 części.
Wszystkie steki przyprawić solą oraz pieprzem. Zrobić nacięcie, na tak zwaną kieszonkę. Umieścić w niej ser. Złączyć rozcięcie wykałaczką lub związać. Na górze dla aromatu można położyć świeże zioła.
Teraz cukinia!
Cukinię wymyć, pociąć w plastry równej grubości. W osobnej misce zrobić sos: rozmieszać jogurt, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Patelnia grillowa
Mięso dokładnie nasmarować tłuszczem i przełożyć na patelnię grillową. Smażyć z każdej strony nie dłużej, niż 4 minuty. W zależności od wielkości plastrów. Przenieść steki na talerze.
Na patelnię włożyć talarki cukinii, smażyć. Gdy zmięknie, doprawić solą i pieprzem oraz lekko pokropić oliwą i octem. Warzywa podać razem z mięsem.