Przepis na strudel makowy

Przepis na strudel makowy

Ten przepis pozwoli nam wykonać idealne ciasto na spotkanie rodzinne.  Goście będą zachwyceni! Uraczmy ich czymś tradycyjnym ale zawsze mile widzianym: drożdżowym makowcem. Co prawda to ciasto wymaga trochę wprawy, ale rezultat zniewala.

Pyszny domowy makowiec

Do zrobieninia ciasta niezbędne są:

-3 szklanki mąki tortowej

-1 szklanka cukru pudru

-3/5 kostki masła roślinnego

-1 jajko

-2 żółtka -1/2 szklanki mleka

-4 dag drożdży

-szczypta soli

-farsz makowy

Miski kuchenne stolnica stolnice              

 

Robotem kuchennym w misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Nie przerywając mieszania dodajemy całe jajko, żółtka, sól rozdrobnione w ciepłym (ale nie we wrzącym) mleku drożdże. Przesiewamy mąkę przez sitko i wsypujemy do masy. Zrobione ciasto wyciągamy z miski na blat i ręcznie wyrabiamy. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  

 

 

Formowanie strucli makowej

Gdy ciasto wyrośnie i stanie się dwukrotnie większe niż przedtem, rozdzielamy je na 2 równe części. Rozwałkowujemy na średnie prostokąty i potem smarujemy białkiem. Farsz makowy rozsmarowujemy na cieście - nie do samych brzegów i zwijamy. Końce łączymy ze sobą i zawijamy pod spód. Przenosimy do dwóch osobnych blach (sprawdzi się tu, tzw. keksówka) lub kładziemy obie strucle na jednej wielkiej blaszce. Zostawiamy jeszcze ciasto na parę chwil do wyrośnięcia.

Pieczemy domowy makowiec

Wkładamy do piekarnika na 30 minut, w temperaturze 160˚C. Następnie po upływie tego czasu zwiększamy moc temperatury do 200˚C. Czekamy tak długo, dopóki ciasto nie będzie rumiane. Jeszcze ciepłe, bardzo uważnie wyjmujemy z blaszki. Po ostygnięciu oprószamy jego wierzch cukrem pudrem lub lukrem. Można dla urozmaicenia przepisu dodać  do ciasta także orzechy, rodzynki, czy skórkę pomarańczową.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium