Przepis na szarlotkę domową

Przepis na szarlotkę domową

Masz chęć na roztapiające się w ustach ciasto, ale takie naprawdę niepowtarzalne? Od dawna szukasz nietypowego przepisu, który zachwyci Twoich gości? Zrób bajeczną szarlotkę według naszego pomysłu! Wykorzystaj nadwyżkę jabłek, które są w Twojej spiżarni!

 

 

 

Pyszna szarlotka domowa

Do stworzenia szarlotki niezbędne są następujące produkty: -3 szklanki mąki krupczatki -1 kostka masła -6 żółtek -6 białek -1 szklanka cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki zwartej, kwaśnej śmietany -odpowiednio wysmażona jabłkowa marmolada -3/4 szklanki cukru pudru 

 

Miska do ucierania ciasta, z silikonową podstawą, która zapobiega przesuwaniu się naczynia.  

 

Sposób przygotowania: Tłuszcz, mąkę, proszek i cukier puder wkładamy do naczynia. Za pomocą miksera szybko rozcieramy. Do wymieszanych składników dołączamy żółtka oraz śmietanę. Dalej wyrabiamy na gładkie ciasto. Wykładamy je na stół, formułujemy kulę, którą zawijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki

2/3 zimnego ciasta ugniatamy na dnie blaszki na równą warstwę i przykrywamy wszystko obficie jabłkową marmoladą. Wyrównujemy powierzchnię. Kolejno pokrywamy warstwą ubitych białek. Pozostałe ciasto trzemy na grubych otworach tarki. Gotowymi wiórkami z ciasta obsypujemy całość.   

 

 

Tarka kuchenna o różnych rozmiarach oczek.   

 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 ˚C na godzinę. Gdy szarlotka się zarumieni, wyciągamy ją. Przestygnięte ciasto można podawać z porcją domowej bitej śmietany.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium