Przepis na szaszłyki rybno-owocowe

Przepis na szaszłyki rybno-owocowe

Szukasz niebanalnej potrawy z użyciem ryby? Znudziło Ci się już tradycyjne podawanie upieczonej lub ugotowanej ryby? A może chcesz nieśmiało zachęcić swoje dzieci, by konsumowały więcej dań z ryb morskich? Poniższa receptura jest dla każdego! Sprawdzi się jako pożywna przekąska lub jako pełnowartościowy posiłek. Z jej wykonaniem powinien poradzić sobie każdy początkujący kucharz. Wystarczy tylko 45 minut!

Oryginalne szaszłyki rybno-owocowe

Składniki niezbędne do stworzenia potrawy:

-1/4 kg łososia

-1 surowy ananas (można także użyć puszki)

-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

-3 ząbki czosnku

-1 cebula

-2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli (można użyć sproszkowaną)

-4 łyżki octu winnego

-2 łyżki brązowego cukru -odrobina soli

-3 łyżki śmietany -1/2 cytryny  

 

       

 

Jak przygotować surowa rybę?

Sposób wykonania rybnych szaszłyków: Rybę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy łososia ręcznikiem papierowym. Dzielimy na około 3 centymetrowe kwadraty. Ananasa obieramy ze skóry i ćwiartujemy na kostki takiej samej grubości, co ryba. Nabijamy na przemian owoc i rybę na wykałaczki.

Robimy sos do szaszłyków

Teraz trzeba przygotować składniki na marynatę. Trzeba obrać czosnek i cebulę z skórek i usmażyć je na suchej patelni, aż się zrumienią. Ostudzić. Do miski włożyć przesmażony czosnek, cebulę, małą papryczkę chilli (bez pestek), dodać odrobinę octu winnego, trochę cukru oraz lekko posolić. Całą marynatę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Każdy szaszłyk obtoczyć w  marynacie. Obsmażać na grillu lub patelni grillowej z każdej strony.

 

   

 

W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki posypać pociętą natką pietruszki. Serwować z sosem śmietanowo-cytrynowym.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium