Przepis na biszkopt niskobudżetowy

Przepis na biszkopt niskobudżetowy

Racjonalne wykorzystywanie budżetu od zawsze towarzyszyło szefom kuchni i cukiernikom. Wiele uznanych dań powstało z połączenia kilku produktów, które akurat znajdowały się w podręcznej spiżarni. Warto raz na jakiś czas przejrzeć zawartość kuchennych regałów, bo może sami też wpadniemy na oryginalny przepis. Koniecznie go zanotujmy, bo kto wie, co nas czeka! Oszczędny biszkopt to doskonała alternatywa dla wszystkich osób, które chcą wykorzystać zalegające w lodówce białka, bo to właśnie w nich tkwi tajemnica tego ciasta.

Jasny biszkopt na białkach

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

-6 surowych białek jaj

-1/2 szklanki cukru pudru

-3 pełne łyżki mąki krupczatki

-1 cukier waniliowy (jeśli go nie mamy, możemy pominąć)

-cukier puder do udekorowania ciasta

 

Do szybkiego ubicia składników na ciasto niezbędny będzie mikser kuchenny. 

 

 

Ręczny mikser do ubijania piany i mieszania ciast.   

 

Wszystkie białka wrzucamy do miski , dosładzamy cukrem. Ubijamy na zwięzłą pianę robotem kuchennym. Wzbogacamy o przesianą przez sito mąkę krupczatkę. Dosypujemy cukier puder. Zmniejszamy ruchy, zaczynamy ostrożnie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do foremki. Wstawiamy do ciepłego (nie gorącego!) piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w 160˚C.

 

   

 

Tani biszkopt

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry dnem. Gdy wszystko ostygnie, wtedy uważnie opukujemy z każdej strony formę, wracamy do naturalnego parametru. Wyjmujemy ciasto. Przenosimy na ozdobny paterę. 

 

 

Nowoczesna szklana patera z funkcja obracania talerza.  

 

Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Możemy także wzbogacić wygląd o roztopioną czekoladę, wiórki, roztopiony lukier, skórkę pomarańczową, mus jabłkowy. Tylko od naszych preferencji smakowych zależy, jak będzie wyglądał finalny deser.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium