Przepis na wieprzowinę w porach

Przepis na wieprzowinę w porach

Według rodaków mięso wieprzowe jest najsmaczniejsze. Jest łatwo dostępne i przystępne cenowo, stanowi zatem świetną bazę dobrego dania. Warto zatem by znalazło się na naszym talerzu.

 

Delikatna wieprzowina w porach

Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się marynowana dzień wcześniej dobrej jakości wieprzowina. Jeśli nie zdążymy jej zamarynować wcześniej,  można ją natrzeć i namoczyć tego samego dnia, na kilka godzin przed przygotowaniem dania.  

 

        

 

Pyszna wieprzowina w porach

-1/2 kg mięsa z łopatki lub biodrówki

-2 pory (tylko biała część)

-2 łyżki sosu sojowego

-2-3 ząbki czosnku

-2 łyżki oliwy

-1 łyżka octu balsamicznego

-1 porcja łuskanych pestek słonecznika

-szczypta korzenia imbiru świeżego lub sproszkowanego

-porcja na oko soli

-szczypta pieprzu

Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z niepotrzebnych fragmentów. Pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski i zalać mieszanką oliwy, octu balsamicznego oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Warto jest robić to jeden dzień wcześniej, by mięso mogło się doskonale zamarynować.   

 

 

Miska ze stali nierdzewnej idealnie nadaje się do marynowania mięsa.

 

 

Przygotowujemy danie

Po minięciu jednego dnia wyciągamy mięso z lodówki. Ścieramy imbir. Białą część pora dzielimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. ]

Głęboka patelnia, idealna do szybkiego obsmażania produktów. 

 

Na rozgrzany tłuszcz przekładamy mięso. Doprawiamy sosem sojowym. Usmażone mięso wykładamy na talerz, a w pozostałym sosie smażymy krążki pora z imbirem. Ponownie dodajemy mięso i powtarzamy czynności: podlewamy sosem sojowym, solimy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dorzucamy pestki słonecznika. Podajemy z ziemniakami i surówką, To pyszne i zdrowe danie jest idealne na rodzinne spotkania lub na co dzień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium