Według zwyczaju, wykorzystanie kapusty do zrobienia wigilijnego dania ma przynieść uczestnikom szczęście, dostatek, a także dobre zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że kapusta i jej składniki to tarcza przed bakteriami i wirusami. To warzywo jest również symbolem siły życiowej. Nie może więc zabraknąć potrawy z odrobiną kapusty na świątecznym stole.
Tradycyjna kapusta z grzybami
Niezbędne komponenty:
-1 kg kwaszonej kapusty
-1 duża cebula
-10 dag wysuszonych kapeluszy grzybów lub suszonych grzybów
-odrobina oliwy lub oleju
-1 łyżka mąki
-odrobina soli
-odrobina zmielonego pieprzu
Suszone grzyby leśne
Sposób wykonania: Jeden dzień wcześniej myjemy kapelusze grzybów z piasku i zanieczyszczeń. Zamaczamy w miksturze mleka wraz z wodą. Po minięciu doby, grzyby wraz z całą wodną kąpielą wlewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Pilnujemy, by płyn był stale na tym samym poziomie. Dbamy o to, by stanowił 1 i 1/2 szklanki płynu. Cały czas sprawdzamy, czy kapusta nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak, należy ją przelać na sicie wodą i odfiltrować na durszlaku, a następnie ugotować.
Cebulę obieramy i siekamy. Grzyby ćwiartujemy w paski, wcześniej je odsączając na sitku. Wywar po grzybach zostawiamy. Rozgrzewamy na patelni cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy mąkę i rumienimy. Dodajemy wywar i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Dodajemy do wszystkiego grzyby, odfiltrowaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Wstawiamy na niewielki ogień na okres 30-40 minut, stale mieszając, by potrwa nie przywarła.