
Niejeden Polak kojarzy to danie ze świątecznym posiłkiem miło spędzonym przy rodzinnym stole. Warto sporządzać go na tradycyjnym zakwasie, ponieważ wtedy smakuje wybornie, jak prwdziwie domowe danie. Zaleca się podawanie go ze świeżym chlebem. Można także wykorzystać gotowy chlebek, jako naczynie do żuru.
Domowy zakwas na żurek staropolski
Żurek staropolski na zakwasie
Składniki niezbędne do przygotowania:
-1/2 szklanki tradycyjnego zakwasu na żur
-kawałek wędliny (20-25 dag)
-obfity bukiet włoszczyzny
-2 cebule
-1 łyżka mąki
-3/4 szklanki śmietany
-ziele angielskie
-parę liści laurowych
-szczypta majeranku
-3 jaja przyrządzone na twardo
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
Gotujemy domowy żurek
Sposób wykonania: Wszystkie warzywa, które wchodzą w skład włoszczyzny, umyć pod bieżącą wodą i pociąć w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym oraz szczyptą majeranku. Gotować na niedużym ogniu, powoli przez okres jednej godziny. Następnie warzywa odsączamy przy pomocy sita kuchennego. Do wywaru dolewamy zakwas i ponownie gotujemy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę oraz mąkę i dolewamy do żurku energicznie mieszając. Zupę doprawiamy majerankiem oraz odrobiną soli.
Kuchenna trzepaczka, idealna do mieszania składników[/caption] Kiełbasę należy obrać z flaka, pociąć w talarki i podsmażyć na rozgrzanej patelni a następnie połączyć z resztą składników. Jaja obrać ze skorupek i podzielić na połówki. Do naczynia wlać zup i dodać kiełbasę oraz jajka.