
Danie doskonałe jako samodzielny posiłek lub dodatek do innych dań. Zaspokoi głód wszystkich wielbicieli warzyw. Najlepiej jest przygotowywać kabaczki jesienią, gdy są świeże, dojrzałe i mają w sobie wiele witamin oraz składników odżywczych. To warzywo jest zdrowe, niedrogie i niskokaloryczne. Dania z kabaczka warto jest spożywać na śniadanie lub jako przekąskę w pracy, czy po prostu jako dodatek do posiłków.
Sezonowy gulasz z kabaczka
Składniki:
-1 dojrzały kabaczek
-2 duże cebule
-kawałek białej części pora
-dwie łyżki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki ketchupu
-dwa ząbki czosnku
-niewielka ilość soli
-kilka zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
-sproszkowana, słodka papryka
-mała ilość cukru
-1 łyżka musztardy stołowej
-tłuszcz do smażenia
Opcjonalnie: Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać przesmażone kawałeczki świeżej ostrej papryki.
Kroimy kabaczka na drobne kawałki
Sposób przygotowania: Kabaczka czyścimy i obieramy ze skórki, pozbywamy się miąższu i kroimy na średnią kostkę. Cebulę obieramy i ćwiartujemy drobne piórka. Pora kroimy na wąskie plastry. Czosnek siekamy.
Do gulaszu najlepsza będzie brytfanna o grubych i wysokich ściankach
Nagrzewamy garnek, wlewamy tłuszcz i podsmażamy kabaczka. Wielokrotnie mieszamy, by całość nabrała złotego koloru. W oddzielnym rondlu smażymy razem czosnek, cebulę i plasterki pora, a gdy już się zeszklą, dokładamy ketchup, koncentrat i całość przyprawiamy. Dolewamy 2 łyżki wody i gotujemy. Łączymy wszystko razem i trzymamy na niewielkim ogniu pod pokrywką. Od czasu do czasu mieszamy danie i sprawdzamy, czy składniki są już miękkie a sos zgęstniał. Potrawę podajemy na ciepło. Każdą porcję można posypać świeżymi ziołami, najlepiej z przydomowego ogródka.