Przepis na wytrawnego kabaczka

Przepis na wytrawnego kabaczka

Danie doskonałe jako samodzielny posiłek lub dodatek do innych dań. Zaspokoi głód wszystkich wielbicieli warzyw. Najlepiej jest przygotowywać kabaczki jesienią, gdy są świeże, dojrzałe i mają w sobie wiele witamin oraz składników odżywczych. To warzywo jest zdrowe, niedrogie i niskokaloryczne. Dania z kabaczka warto jest spożywać na śniadanie lub jako przekąskę w pracy, czy po prostu jako dodatek do posiłków.

 

Sezonowy gulasz z kabaczka

Składniki:

-1 dojrzały kabaczek

-2 duże cebule

 

       

 

-kawałek białej części pora

-dwie łyżki koncentratu pomidorowego

-2 łyżki ketchupu

-dwa ząbki czosnku

-niewielka ilość soli

-kilka zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu

-sproszkowana, słodka papryka

-mała ilość cukru

-1 łyżka musztardy stołowej

-tłuszcz do smażenia

Opcjonalnie: Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać przesmażone kawałeczki świeżej ostrej papryki.  

 

 

 

Kroimy kabaczka na drobne kawałki

Sposób przygotowania: Kabaczka czyścimy i obieramy ze skórki, pozbywamy się miąższu i kroimy na średnią kostkę. Cebulę obieramy i ćwiartujemy drobne piórka. Pora kroimy na wąskie plastry. Czosnek siekamy. 

 

Do gulaszu najlepsza będzie brytfanna o grubych i wysokich ściankach  

 

Nagrzewamy garnek, wlewamy tłuszcz i podsmażamy kabaczka. Wielokrotnie mieszamy, by całość nabrała złotego koloru. W oddzielnym rondlu smażymy razem czosnek, cebulę i plasterki pora, a gdy już się zeszklą, dokładamy ketchup, koncentrat i całość przyprawiamy. Dolewamy 2 łyżki wody i gotujemy. Łączymy wszystko razem i trzymamy na niewielkim ogniu pod pokrywką. Od czasu do czasu mieszamy danie i sprawdzamy, czy składniki są już miękkie a sos zgęstniał. Potrawę podajemy na ciepło. Każdą porcję można posypać świeżymi ziołami, najlepiej z przydomowego ogródka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium