Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową

Szybka potrawa, którą zrobimy już w niespełna pół godziny. Nie zrujnuje także domowego budżetu. Idealna receptura dla osób, które pragną odżywiać się zdrowo, ale nie chcą lub nie mogą, poświęcić zbyt dużo czasu na gotowanie.

 

Zapiekana fasolka szparagowa

Potrzebne składniki:

-1 puszka fasolki szparagowej w zalewie (można także wykorzystać świeżą z ogrodu, bądź spożytkować inny rodzaj fasoli)

        

Do wykonania zalewy:

-biała część dorodnego pora

-2 łyżki tłuszczu

-1/2 szklanki śmietany

-czubata łyżka posiekanego, zielonego, świeżego koperku

-2 łyżki tartej bułki

-tłuszcz do wysmarowania naczynia

Opcjonalnie: żółty ser do posypania zapiekanki.

 

Przygotowujemy domową zapiekankę

Sposób zrobienia: Wyciągamy formę do pieczenia lub garnek żaroodporny i smarujemy masłem. Odsączamy fasolkę z nadmiaru płynu na sitku. Rozkładamy ją równomiernie na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.   

Ceramiczne naczynie żaroodporne, idealne do zapiekanek

 

Przygotowujemy masę śmietanową

Robimy sos: rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Szatkujemy por na krążki i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy często mieszając. Gdy por będzie miał barwę złotawą, dorzucamy 1/2 szklanki śmietany, przyprawiamy. Posypujemy poszatkowanym koperkiem. Ułożoną w naczyniu fasolkę  zalewamy sporządzoną masą śmietanowo-porową. Górę równamy i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze ok. 200˚C na okres około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy danie stężało i się zarumieniło. Podajemy, gdy będzie jeszcze gorące. Zapiekanka zyska dodatkowy smak, jeśli jej górę posypiemy obficie startym na dużych oczkach żółtym serem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium