Przepis na zapiekaną kalarepkę

Przepis na zapiekaną kalarepkę

Potrawa, która urozmaici letni obiad. Wymaga małego nakładu pracy, jest niskotłuszczowa i tania. Wystarczy spożytkować warzywa z przydomowego ogródka lub z pobliskiego straganu.  

 

 

 

Zapiekana kalarepka

Niezbędne składniki:

-6-8 dojrzałych kalarepek

-odrobina soli

-kilka łyżeczek cukru

-1 łyżka tłuszczu

-2 duże świeże pomidory

-2 kopiaste łyżki pociętego koperku

-1/2 łyżeczki przyprawy typu wegeta

-tłuszcz do wysmarowania formy -2 łyżki bułki tartej    

 

      

 

Do stworzenia sosu potrzeba:

-1 łyżka masła

-1 łyżka mąki

-1/2 szklanki gęstej śmietany

-spora ilość startego, żółtego sera

 

    

 

Przygotowanie warzyw do pieczenia

Kalarepki oczyszczamy, obieramy ze skórki i kroimy na kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. Odcedzamy i przekładamy do oddzielnego naczynia. W międzyczasie tworzymy sos beszamel. Na nagrzanej patelni rozpuszczamy masło z mąką, dolewamy 1/2 szklanki wody i doprawiamy, a następnie dokładamy ser oraz spienioną śmietanę. Miksturę gotujemy stale mieszając.   

 

Przykładowa trzepaczka kuchenna, idealna do połączenia płynnych składników na gładką masę  

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Boki formy oprószamy bułką tartą i wykładamy cząstki kalarepy. Sypiemy sporo poszatkowanego koperku. Zakrywamy ten poziom warzyw pokrojonym pomidorem (w plastry), najlepiej obranym wcześniej ze skórki. Na górę wylewamy beszamel i oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy piecyk do 180˚C. Umieszczamy formę na czas 20 minut i zapiekamy tak długo, dopóki górna warstwa się nie zarumieni.  

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium