
Potrawa, która urozmaici letni obiad. Wymaga małego nakładu pracy, jest niskotłuszczowa i tania. Wystarczy spożytkować warzywa z przydomowego ogródka lub z pobliskiego straganu.
Zapiekana kalarepka
Niezbędne składniki:
-6-8 dojrzałych kalarepek
-odrobina soli
-kilka łyżeczek cukru
-1 łyżka tłuszczu
-2 duże świeże pomidory
-2 kopiaste łyżki pociętego koperku
-1/2 łyżeczki przyprawy typu wegeta
-tłuszcz do wysmarowania formy -2 łyżki bułki tartej
Do stworzenia sosu potrzeba:
-1 łyżka masła
-1 łyżka mąki
-1/2 szklanki gęstej śmietany
-spora ilość startego, żółtego sera
Przygotowanie warzyw do pieczenia
Kalarepki oczyszczamy, obieramy ze skórki i kroimy na kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. Odcedzamy i przekładamy do oddzielnego naczynia. W międzyczasie tworzymy sos beszamel. Na nagrzanej patelni rozpuszczamy masło z mąką, dolewamy 1/2 szklanki wody i doprawiamy, a następnie dokładamy ser oraz spienioną śmietanę. Miksturę gotujemy stale mieszając.
Przykładowa trzepaczka kuchenna, idealna do połączenia płynnych składników na gładką masę
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Boki formy oprószamy bułką tartą i wykładamy cząstki kalarepy. Sypiemy sporo poszatkowanego koperku. Zakrywamy ten poziom warzyw pokrojonym pomidorem (w plastry), najlepiej obranym wcześniej ze skórki. Na górę wylewamy beszamel i oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy piecyk do 180˚C. Umieszczamy formę na czas 20 minut i zapiekamy tak długo, dopóki górna warstwa się nie zarumieni.