
Oryginalny pomysł na podanie jajek na Wielkanoc. Tym razem w zapiekanej wersji. Najlepiej przygotować tyle kokilek lub foremek na muffinki, by dla każdego wystarczyło. Zrobienie zajmuje średnio około pół godziny. Można jednak już wcześniej pociąć główne komponenty i tuż przed przyjściem gości włożyć do piekarnika.
Oryginalne jajka zapiekane
Składniki:
-20 dag surowej, wędzonej polędwicy lub innej, surowej szynki
-1 szklanka startego, pikantnego sera
-2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
-ilość jajek uzależniona od liczby gości
-tłuszcz do wysmarowania blaszek lub foremki do muffinek
-zwarty majonez
-pocięty koperek
Masa do pieczonych jajek
Sposób sporządzenia: Szynkę lub polędwicę bardzo drobno sieczemy. Można do tego wykorzystać mikser lub tasak. Przesypujemy do miski do całości wrzucamy ser oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Kokilki smarujemy tłuszczem. Możemy użyć foremek do muffinek - metalowych lub silikonowych. Do każdej z nich wbijamy po jednym jajku (do foremek na muffinki potrzebne są małe jajka), zwracając uwagę na to, by żółto się nie wylało
Przykładowa forma do pieczenia muffinek i jajek
Na to kładziemy łyżką zrobioną masę mięsną z dodatkami. Kokilki delikatnie przenosimy na większą blachę. Przelewamy do wnętrza wrzącą wodę tak, by nie dostała się do jajecznych naczyń. Formę zakrywamy w całości. Wszystko podgrzewamy przez czas 10-12 minut średnim ogniu. Można także całą czynność wykonać w piecyku. Szacujemy, czy masa się ścięła. Środek wykładamy na odświętny półmisek i smarujemy majonezem i zieleniną, lub zostawiamy w kokilkach i dekorujemy górę.