
Propozycja do wykorzystania szczególnie w czasie letnim, gdy marchew ma najwięcej witamin, jak i przez cały rok. Pomysłowy patent, by w jednym naczyniu zmieścić sporą ilość warzyw pod przykryciem serowo-maślanym.
Pełna witamin zapiekanka marchewkowa
Potrzebne składniki:
-1 kg młodych (do 10 cm długości) marchewek
-odrobina soli -parę łyżeczek cukru można zastosować miód
-1 łyżeczka masła -tłuszcz do pokrycia blachy
-filiżanka startego, żółtego sera
By zrobić sos potrzebujemy:
-1 łyżkę masła
-1 łyżkę mąki
-szklankę mleka
-1/2 szklanki śmietany
-2 żółtka -odrobinę soli -parę ziarenek zmiażdżonego pieprzu
Przygotowanie warzyw do zapiekanki
Sposób wykonania: Marchewki dokładnie czyścimy, cieniutko obieramy ze skórki i odcinamy nać. Można sobie pomóc szorstką ściereczką. W rondelku robimy mieszankę: nalewamy wodę i słodzimy ją cukrem, dodajemy sól oraz masło. Na końcu umieszczamy w garnku marchewki. Wszystko gotujemy na niewielkim płomieniu przez czas 10 minut. Miękkie marchewki odcedzamy i schładzamy na oddzielnym naczyniu. W międzyczasie robimy sos. Masło zasmażamy z mąką, dolewamy mleko i trzymamy na palniku przez 2 minuty. Po zdjęciu z gazu dodajemy śmietanę z ubitym lekko żółtkiem oraz przyprawy. Bełtamy, aż stanie się gęsty.
Przykładowe mieszadło kuchenne, dzięki któremu każdy sos będzie idealnie kremowy
Naczynie żaroodporne do zapiekanek
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i obsypujemy bułką tartą. Na sam dół przelewamy 2 łyżki sosu. Układamy marchewki i zalewamy całość sosem. Na wierzch sypiemy dużą ilość sera. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na czas 20 minut. (Uwaga! Czas może się wydłużyć, gdy naczynie jest wysokie). Czekamy, aż marchewka stanie się złotawa. Podajemy na ciepło.