Przepis na zapiekankę marchewkową

Przepis na zapiekankę marchewkową

Propozycja do wykorzystania szczególnie w czasie letnim, gdy marchew ma najwięcej witamin, jak i przez cały rok. Pomysłowy patent, by w jednym naczyniu zmieścić sporą ilość warzyw pod przykryciem serowo-maślanym.

Pełna witamin zapiekanka marchewkowa

Potrzebne składniki:

-1 kg młodych (do 10 cm długości) marchewek

-odrobina soli -parę łyżeczek cukru można zastosować miód

-1 łyżeczka masła -tłuszcz do pokrycia blachy

-filiżanka startego, żółtego sera

By zrobić sos potrzebujemy:

-1 łyżkę masła

-1 łyżkę mąki

-szklankę mleka

-1/2 szklanki śmietany

-2 żółtka -odrobinę soli -parę ziarenek zmiażdżonego pieprzu  

 

 

     

 

Przygotowanie warzyw do zapiekanki

Sposób wykonania: Marchewki dokładnie czyścimy, cieniutko obieramy ze skórki i odcinamy nać. Można sobie pomóc szorstką ściereczką. W rondelku robimy mieszankę: nalewamy wodę i słodzimy ją cukrem, dodajemy sól oraz masło. Na końcu umieszczamy w garnku marchewki. Wszystko gotujemy na niewielkim płomieniu przez czas 10 minut. Miękkie marchewki odcedzamy i schładzamy na oddzielnym naczyniu. W międzyczasie robimy sos. Masło zasmażamy z mąką, dolewamy mleko i trzymamy na palniku przez 2 minuty. Po zdjęciu z gazu dodajemy śmietanę z ubitym lekko żółtkiem oraz przyprawy. Bełtamy, aż stanie się gęsty. 

 

    

Przykładowe mieszadło kuchenne, dzięki któremu każdy sos będzie idealnie kremowy

 

Naczynie żaroodporne do zapiekanek

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i obsypujemy bułką tartą. Na sam dół przelewamy 2 łyżki sosu. Układamy marchewki i zalewamy całość sosem. Na wierzch sypiemy dużą ilość sera. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na czas 20 minut. (Uwaga! Czas może się wydłużyć, gdy naczynie jest wysokie). Czekamy, aż marchewka stanie się złotawa. Podajemy na ciepło. 

                                  Przykładowe naczynie żaroodporne, idealne do zapiekanek

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium