Przepis na zdrową zupę czosnkową

Przepis na zdrową zupę czosnkową

Zupa zalecana wszystkim ludziom, którzy zmagają się z długim przeziębieniem, grypą lub pragną wzmocnić odporność. Najlepiej ociepla w czasie jesienno-zimowym. Podawać z domowymi, małymi grzankami. Dla osób, które obawiają się przykrego zapachu z ust, mamy dobrą wiadomość - nie należy żałować dodatku zielonej pietruszki!

 

 

 

 

Zupa czosnkowa pełna zdrowia

Składniki niezbędne do stworzenia zupy:

-1 L bulionu warzywnego (z powodzeniem można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia)

-6 ząbków czosnku

-1 duże opakowanie topionego serka

-1 szklanka śmietany

-obfity pęk natki pietruszki

-szczypta soli do smaku

-odrobina białego pieprzu

 

Dodatek natki pietruszki pomoże zredukować wyrazisty smak czosnku

 

Podstawą jest bulion

Sposób tworzenia: Ogrzać bulion warzywny, gdy będzie gorący dołożyć serek śmietankowy. Mieszać tak długo, aż się w całości roztopi. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Koniecznie odcisnąć powstały sok do wywaru, a pozostałość zawinąć w czystą gazę lub zamknięte sitko i dorzucić do środka. Wszystko chwilę gotować, następnie usunąć gazę z zawartością czosnku.  

Czosnek bezpiecznie wyłowisz długą łyżką szumówką

 

Jakie dodatki do zupy?

Czosnkowo-serowy krem doprawić odrobiną soli oraz niewielką ilością białego pieprzu. Ubić śmietanę i ją ostrożnie zahartować. Dołączyć do gorącego kremu. Na wierzchu powinna wytworzyć się pianka. Posypać całość pociętą zieloną natką pietruszki, która powinna zredukować przykrą woń\zapach czosnku po spożyciu. Serwować w misce. Na wierzch posyp małymi, chrupiącymi grzankami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium