
Zupa zalecana wszystkim ludziom, którzy zmagają się z długim przeziębieniem, grypą lub pragną wzmocnić odporność. Najlepiej ociepla w czasie jesienno-zimowym. Podawać z domowymi, małymi grzankami. Dla osób, które obawiają się przykrego zapachu z ust, mamy dobrą wiadomość - nie należy żałować dodatku zielonej pietruszki!
Zupa czosnkowa pełna zdrowia
Składniki niezbędne do stworzenia zupy:
-1 L bulionu warzywnego (z powodzeniem można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia)
-6 ząbków czosnku
-1 duże opakowanie topionego serka
-1 szklanka śmietany
-obfity pęk natki pietruszki
-szczypta soli do smaku
-odrobina białego pieprzu
Dodatek natki pietruszki pomoże zredukować wyrazisty smak czosnku
Podstawą jest bulion
Sposób tworzenia: Ogrzać bulion warzywny, gdy będzie gorący dołożyć serek śmietankowy. Mieszać tak długo, aż się w całości roztopi. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Koniecznie odcisnąć powstały sok do wywaru, a pozostałość zawinąć w czystą gazę lub zamknięte sitko i dorzucić do środka. Wszystko chwilę gotować, następnie usunąć gazę z zawartością czosnku.
Czosnek bezpiecznie wyłowisz długą łyżką szumówką
Jakie dodatki do zupy?
Czosnkowo-serowy krem doprawić odrobiną soli oraz niewielką ilością białego pieprzu. Ubić śmietanę i ją ostrożnie zahartować. Dołączyć do gorącego kremu. Na wierzchu powinna wytworzyć się pianka. Posypać całość pociętą zieloną natką pietruszki, która powinna zredukować przykrą woń\zapach czosnku po spożyciu. Serwować w misce. Na wierzch posyp małymi, chrupiącymi grzankami.