
Urozmaicony receptura na zieloną zupę. Poprzez dołożenie klopsów staje się bardziej treściwa. Można ją serwować przez cały rok, jednak najlepiej taka lekka zupa smakuje w czasie letnim lub wczesnej jesieni. Czas na przygotowanie to tylko 30 minut.
Zielona zupa z klopsikami
Niezbędne składniki:
-1 l aromatycznego bulionu z warzyw
-niewielka konserwa zielonej fasolki konserwowej (można użyć świeżej)
-mała konserwa groszku konserwowego Komponenty na klopsy:
-30 dag chudej, surowej cielęciny dwa razy rozdrobnionej
-2 surowe białka
-1 czubata łyżka pociętej zielonej natki pietruszki
-odrobina soli oraz świeżo mielonego pieprzu
-1 łyżka tartej bułki
Stalowa miska do wyrobienia masy na kotlety
Robimy małe klopsiki
Przygotowywanie zaczynamy od zrobienia klopsów. Surowe mielone mięso scalamy z surowymi białkami, przyprawami i posiekaną zieloną natką pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednorodną masę. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Z masy lepimy kulki wielkości dojrzałego orzecha włoskiego. Tak powstałe, przenosimy do lodówki, by dokładniej się połączyły składniki.
Małe klopsiki przygotowane do gotowania
Gotujemy zieloną zupę
Doprowadzamy wywar do gotowania. Dorzucamy fasolkę oraz groszek zielony i gotujemy. Kolejno wykładamy, za pomocą łyżki, pulpety mięsne. Wszystko gotujemy jeszcze przez okres około 7 minut. Gdy wszystkie wypłyną na górę, wyłączamy płomień na palniku. Podajemy w bulionówce z kawałkiem świeżego chleba, pokrytego masłem.