
Te niewielkie kluski sprawdzą się znakomicie jako przekąska lub pojedyncze danie. Do ich przygotowania można wykorzystać nadmiar ziemniaków z poprzedniego obiadu. Treściwe i pełnowartościowe danie, sprawdzi się latem podczas bardzo gorących dni, a także na lekką kolację. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub z dipem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku.
Ziemniaczane klopsiki ziołowe
Składniki:
-1 kg ziemniaków surowych (można wykorzystać już uprzednio gotowe)
-2 jaja
-2 kopiaste łyżki mąki
-150 g tartej bułki
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/2 szklanki oleju
-szczypta oregano
-szczypta ziół prowansalskich
-odrobina soli
Ze świeżo startą gałką muszkatołową, klopsiki będą miały oryginalny smak
Przygotowanie składników na klopsy
Sposób wykonania: Ziemniaki posolić i gotować, kolejno odcedzić z nadmiaru wody i wycisnąć w prasce do ziemniaków. Do zrobionego purèe dołączyć całe jajka oraz kopiastą łyżki mąki. Całość dokładnie zmieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz niewielką ilością gałki muszkatołowej. Z zrobionej masy ulepić kuleczki o średnicy około 2 centymetrów. Posypać ziołami, obtoczyć w bułce tartej. Obsmażać etapowo w nagrzanym oleju na złoty odcień. Klopsiki można smażyć na patelni lub we frytkownicy.
Frytkownica FILUX to szybkie obsmażanie produktów, bez nadmiernego wchłaniania tłuszczu.
Sos do klopsików
W oddzielnym pojemniku zmieszać jogurt naturalny z 2-3 dużymi łyżkami majonezu. Obrać ząbek czosnku, wycisnąć przez wyciskarkę i dołożyć do powstałego sosu. Doprawić wedle upodobania odrobiną soli oraz pieprzu. Dla wzbogacenia warto dodać natkę pietruszki lub koperek. Klopsiki maczać w sosie. Z dobrej jakości ketchupem również będą smakować znakomicie.
Przykładowy wyciskacz - praska do czosnku