Przepis na ziemniaczane klopsiki ziołowe

Przepis na ziemniaczane klopsiki ziołowe

Te niewielkie kluski sprawdzą się znakomicie jako przekąska lub pojedyncze danie. Do ich przygotowania można wykorzystać nadmiar ziemniaków z poprzedniego obiadu. Treściwe i pełnowartościowe danie, sprawdzi się latem podczas bardzo gorących dni, a także na lekką kolację. Można podawać z zsiadłym mlekiem lub z dipem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku.  

 

 

Ziemniaczane klopsiki ziołowe

Składniki:

-1 kg ziemniaków surowych (można wykorzystać już uprzednio gotowe)

-2 jaja

-2 kopiaste łyżki mąki

-150 g tartej bułki

-szczypta gałki muszkatołowej

-1/2 szklanki oleju

-szczypta oregano

-szczypta ziół prowansalskich

-odrobina soli

 

 

 

Ze świeżo startą gałką muszkatołową, klopsiki będą miały oryginalny smak

 

Przygotowanie składników na klopsy

Sposób wykonania: Ziemniaki posolić i gotować, kolejno odcedzić z nadmiaru wody i wycisnąć w prasce do ziemniaków. Do zrobionego purèe dołączyć całe jajka oraz kopiastą łyżki mąki. Całość dokładnie zmieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz niewielką ilością gałki muszkatołowej. Z zrobionej masy ulepić kuleczki o średnicy około 2 centymetrów. Posypać ziołami, obtoczyć w bułce tartej. Obsmażać etapowo w nagrzanym oleju na złoty odcień. Klopsiki można smażyć na patelni lub we frytkownicy.  

 

Frytkownica FILUX to szybkie obsmażanie produktów, bez nadmiernego wchłaniania tłuszczu.  

 

Sos do klopsików

W oddzielnym pojemniku zmieszać jogurt naturalny z 2-3 dużymi łyżkami majonezu. Obrać ząbek czosnku, wycisnąć przez wyciskarkę i dołożyć do powstałego sosu. Doprawić wedle upodobania odrobiną soli oraz pieprzu. Dla wzbogacenia warto dodać natkę pietruszki lub koperek. Klopsiki maczać w sosie. Z dobrej jakości ketchupem również będą smakować znakomicie.   

 

 

Przykładowy wyciskacz - praska do czosnku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium