
Szukasz nowego pomysłu na potrawę obiadową? Może warto kupić żołądki. Ta niedowartościowana część zwierzęcia to bogate źródło witamin i mikroskładników. Nie wymaga długiego przebywania w kuchni. Nawet początkujący kucharz może sobie poradzić! Czas założyć kitel i zacząć gotowanie.
Żołądki drobiowe w sosie
Niezbędne do powstania potrawy składniki to:
-1 kg żołądków indyczych
-duża porcja włoszczyzny
-odrobina soli
-ziarna pieprzu
-3 ziarna ziela angielskiego
Do zrobienia sosu potrzebujemy:
-1 czubatej łyżki masła
-1 łyżka mąki
-2 szklanki wywaru z włoszczyzny i żołądków
-1 szklanka rodzynek opcjonalnie
-4 łyżki śmietany kremowej
-sok oraz skórka uzyskana z otarcia 1 cytryny
-szczypta soli
-odrobina cukru
Przykładowy garnek emaliowany, idealny do gotowania wywarów.
Do dużego garnka wlewamy wodę. Wrzucamy wszystkie wymienione przyprawy, obrane ze skórki warzywa i dodajemy do środka. Żołądki myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Trzymamy pod przykryciem, aż uzyskają odpowiednią miękkość. Wywar odstawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia.
Składnik, który zaskakuje
Rodzynki wysypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, kolejno przelewamy wrzątkiem. Odkładamy, by woda odciekła.
Przykładowe sitko kuchenne, idealne do przesiewania mąki i płukania drobnych produktów.
Tłuszcz wraz z mąką przesmażamy na patelni , ale bardzo delikatnie. Dolewamy wywar warzywny, całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki! Zawiesinę przez moment gotujemy mieszając. Dokładamy rodzynki, sok oraz skórkę cytrynową oraz śmietanę. Doprawiamy delikatnie solą i cukrem. Powinno się zachować umiar między tymi przyprawami, by sos był odpowiednio doprawiony. Żołądki kroimy w niewielkie paski i łączymy z sosem. Na naczynie kładziemy pokrywkę i jeszcze przez kilka minut zostawiamy na ogniu.
Patelnia z powłoką nieprzywieralną i pokrywką.[/caption] Podajemy z ryżem, sałatą połączoną z sosem na bazie jogurtu naturalnego. Sympatycy prażonych jabłek mogą je także dla smaku wyłożyć na talerz.