Przepis na zupę zrobioną "z niczego"

Przepis na zupę zrobioną "z niczego"

Zupa bardzo pospolita wśród grona oszczędnych i zaradnych gospodyń domowych. Już nasze babcie znały ten sposób! Wykorzystuje bowiem wszystkie tzw. resztki, które zalegają w kuchennych chlebakach i spiżarniach. Z powodzeniem można serwować na śniadanie z kromką chleba posmarowanego domowym dżemem. Koszt jej wykonania jest niewielki, a czas to około pół godziny. Zupa "Nic" wbrew swojej ksywki jest niezwykle treściwa. Po jej zjedzeniu energii starczy nam przynajmniej na pół dnia. Nie zawiera też dużej ilości kalorii!

 

Zupa "nic"

Składniki potrzebne do jej wykonania:

-3-4 kromki chleba

-1 l mleka

-1 łyżka masła

-2 żółtka

-niewielka ilość soli

 

Dodanie żółtek zagęści zupę "nic"

 

Jak zrobić zupę "z niczego"?

Sposób wykonania: Kromki pieczywa posmarować obficie masłem, pociąć na tosty o takiej samej wielkości. Ułożyć na foremce i na kilka minut włożyć do rozgrzanego piekarnika. Jeśli posiadamy toster, możemy stworzyć w nim tosty.

 

 

Klasyczny toster do grzanek ułatwi prace kuchenne

 

  Litr mleka dzielimy na dwie części, jedną rozgrzewamy na niewielkim płomieniu. Do drugiej natomiast rozbijamy żółtka i mieszamy. Gdy treść garnka rozpocznie wrzeć, wtedy uważnie i stopniowo dolewamy żółtka z mlekiem. Całość gotujemy jeszcze przez pewien czas. Rozlewamy zupę do misek i wsypujemy grzankami. W razie potrzeby, dosalamy ponadto solą według gustu lub dosładzamy cukrem lub miodem.                      

Składniki zupy idealnie połączysz mieszadłem kuchennym

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium