
Wszystkim miłośnikom mięsa do gustu przypadnie tradycyjne danie z golonką w roli głównej. Ta syta potrawa nie należy do lekkostrawnych. Wręcz przeciwnie, jej kaloryczność jest bardzo duża. Jednak od czasu do czasu, można zrobić wyjątek i przygotować ją bliskim oraz gościom na spotkanie. Jej wyborny smak jest tego wart! Jest to danie wymagające czasu, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość. Wymaga ono także pewnego doświadczenia, więc zanim zostanie naszym popisowym daniem, musimy krok po kroku przygotować to danie po raz pierwszy.
Pyszna golonka po chłopsku
Potrzebne składniki: -4 średniej wielkości, zaprawione golonki wieprzowe -pęczek włoszczyzny -2 liście laurowe -1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu -1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego -1/2 łyżeczki ziaren kolendry -cebula (średniej wielkości) zrumieniona wcześniej na patelni
Przygotowanie mięsa
Każdą golonkę bardzo dokładnie myjemy. Sprawdzamy, czy na skórze nie zostały włosy. W dużym naczyniu gotujemy wodę. Wrzucamy do niej wszystkie przyprawy. Gdy się zagotuje, wkładamy do niej mięso i całość gotujemy na niewielkim płomieniu przez dobrą godzinę. Obieramy warzywa i wraz ze zrumienioną cebulą, wrzucamy do środka. I ponownie wszystko gotujemy. Ostrożnie po godzinie sprawdzamy, czy mięso zmiękło. Jeśli nie, należy wydłużyć czas gotowania.
Teraz pieczemy!
Za pomocą cedzaka wyciągamy mięso z wrzącej wody.
Cedzak - durszlak metalowy doskonały jest do odsączania produktów gorących.
Odsączone porcje wieprzowiny przenosimy do żaroodpornego naczynia lub do solidnej brytfanny. Polewamy górę mięsa ugotowanym wywarem. Wkładamy naczynie do bardzo gorącego pieca, o temperaturze 200˚C. Czas opiekania średnio powinien trwać ok. pół godziny (wszystko zależy od wielkości golonek). Obserwujemy danie w piecu i czekamy, aż skórka zacznie się rumienić.
Nieduże piekarniki elektryczne mają wystarczającą moc do pieczenia mięsa i drobiu na ruszcie.[/caption] Gotowe danie podajemy na talerzu ze świeżym chrzanem lub musztardą, a także ciemnym pieczywem, kiszoną kapustą czy groszkiem purèe. Smacznego!