Przepis na na kruchy przekładaniec z kremem

Przepis na na kruchy przekładaniec z kremem

Znasz to uczucie, gdy nie ma czegoś słodkiego do zjedzenia? Małe co nie co, które można dołączyć do kawy poprawi nastrój niejednego popołudnia. Nieskomplikowany przepisów na rozpływające się w ustach wypieki jest wiele. By uatrakcyjnić recepturę z powodzeniem możesz do nich wykorzystać także sezonowe owoce lub dżemy z domowej spiżarni. Nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzi. Zaintrygowany? Zatem do dzieła!  

 

 

 

Słodki przekładaniec z migdałową nutą

Do stworzenia ciasta nieodzowne będą:

-1 szklanka i 1 łyżka mąki krupczatki

-1/2 kostki masła lub masła roślinnego

-1/2 szklanki cukru pudru -cukier waniliowy

-1 żółtko jaja

 

Do przełożenia ciasta potrzebujesz:

-1 szklankę wody

-2 szklanki cukru

-owoce sezonowe (75 dag)

-1 filiżankę posiekanych migdałów bez skórki

-tłuszcz do posmarowania -tartą bułkę do posypania formy

-lukier cytrynowy

 

Masło ucieramy z mąką i cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i żółtko (ważne, by temperatura wszystkich składników była pokojowa!). Całość wyrabiamy robotem kuchennym. Gdy ciasto już będzie gotowe, formujemy z niego kulę, którą owijamy folią. Zawinięte ciasto wkładamy do zamrażarki (nie lodówki, musi być mocno zmrożone!) na około 2 godziny.   

Funkcjonalny robot kuchenny z misa do ucierania.  

 

Po upływie godzinie wyciągamy ciasto i dzielimy je na 2 partie. Każdą dokładnie rozwałkowujemy wałkiem, tak, by wielkością przykrywały spód blaszki. Kolejno wkładamy do piekarnika na 20-25 minut ( temperatura 220˚C) . Placki wyjmujemy, gdy się zrumienią.

 

           

 

Owocowa masa do ciasta

Wybrane owoce, migdały, cukier i wodę smażymy na niewielkim ogniu, bez przerwy mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, odstawiamy ją na bok z palnika, by ostygła. Ciepłą masę przekładamy na gotowe ciasto. Przykrywamy drugim blatem. Przyciskamy jakimś ciężkim przedmiotem (np.: deseczką). Całość odstawiamy w zimne miejsce, by całość nieco zmiękła. Najlepszą konsystencję otrzymamy, gdy odstawimy ciasto na noc.

Dekorujemy gotowe ciasto

Schłodzoną całość upiększamy lukrem lub cukrem pudrem. Opcjonalnie można także dodać sezonowe owoce, dżem lub bakalie.  Przygotowaną masę owocowo-migdałową można połączyć także z ubitą śmietaną, wtedy masa zyska na lekkości i smaku. Z takim ciastem błoga chwila odpoczynku jest zapewniona!  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium