Ręczny młynek do kawy i przypraw Filux

Kuchnia to miejsce pełne smakowitych zapachów. Kto z nas nie lubi zapachu świeżo mielonej kawy? A zmielone zioła, które roztaczają swoje intensywne aromaty oraz zachęcają do wspólnego rodzinnego biesiadowania? Gotowe zmielone produkty, paczkowane i kupowane przez nas w sklepach, nigdy nie będą tak aromatyczne jak te, mielone na bieżąco. Zawsze mniej lub bardziej zwietrzeją. Co zatem zrobić, by cieszyć się pełnią najintensywniejszych aromatów? Mielić samemu! Ręczny młynek do kawy i przypraw pozwoli uzyskać produkty zawsze świeże i aromatyczne.

Ręczny młynek do kawy

Bariści twierdzą, że tylko kawa zmielona ręcznie, w młynku żarnowym, będzie miała pełnię smaku i aromatów. Twierdzą także, że kawa wymaga czasu. Trzeba przygotować ją w sposób dający najlepszy efekt smakowy i trzeba mieć czas, by ją w spokoju wypić. Przerwa na kawę to wspaniały pretekst, by w ciągu dnia zwolnić i zrobić coś dla siebie. To nie tylko moment na doznania smakowe, ale też potrzebna dla organizmu chwila, gdy znika napięcie i stres.

 

Ręczny młynek do kawy i przypraw

Młynek ze względu na swoją funkcję, musi być wykonany solidnie. Każda cześć musi być masywna i wytrzymała, by sprostać swoim zadaniom. Plastikowe części muszą być tak wytrzymałe, by nie odkształcały się i nie pękały. Szklany pojemnik musi być masywny, by nie uszkodził się w trakcie użytkowania. Rączka jest składana nieprzypadkowo. Im mniej miejsca zajmują akcesoria kuchenne, tym więcej ich możemy mieć 🙂

 

       

Żarnowy młynek do kawy i przypraw

Dlaczego żarna ceramiczne są tak cenione przez baristów? Główną i najważniejszą zaletą jest to, że ten typ krążków mielących rozciera ziarna kawy czy przypraw, bez ich rozgrzania. Nawet chwilowe rozgrzanie żaren w momencie mielenia produktu, powoduje częściową utratę cennych olejków eterycznych. Materiał, z którego wykonane są krążki mielące, jest neutralny przy kontakcie z żywnością. To oznacza, że każdy produkt po rozdrobnieniu nie ma dodatkowego, metalicznego posmaku. Dodatkowo młynek żarnowy ceramiczny pracuje ciszej niż młynki metalowe.

 

Mielimy przyprawy

Także mieląc przyprawy dzięki ręcznemu młynkowi ceramicznemu wydobędziemy wyjątkowo intensywne aromaty. To ważne, bo od jakości przypraw zależy finalnie smak każdego dania. Istotne jest także to, że w młynku ręcznym mielimy dokładnie tyle produktów, ile potrzebujemy w danym momencie. A zatem, zmielone przyprawy nie wietrzeją, tracąc przez to swoje najcenniejsze właściwości.

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.