Sokownik pomoże zachować smaki lata na dłużej.

W długie zimowe wieczory lubimy delektować się przysmakami z domowej spiżarni. Przypominają nam letnią obfitość owoców. Dżemy i konfitury, suszone owoce, kompoty – w nich zaklęte są sezonowe smaki. Jednak jest coś, co jest kwintesencją mocnych owocowych smaków i aromatów – domowy sok owocowy. Intensywny kolor i 100% natury – to samo zdrowie! Jak uzyskać taką jakość? Pomoże w tym dobrej jakości sokownik.

Sokownik sposobem na prawdziwe soki 100%

Tegoroczna słoneczna wiosna sprzyja ogrodnikom. Jeśli pogoda się utrzyma, to w tym sezonie wcześnie pojawią się truskawki, maliny, poziomki i jagody, a krótko po nich czereśnie, pierwsze śliwki mirabelki i słodkie renklody, brzoskwinie oraz porzeczki. Już teraz warto pomyśleć o przygotowaniach do zbiorów i do wekowania przerobionych owoców. Sokownik parowy z kranikiem będzie w tym bardzo pomocny.

 

 

Jak działa sokownik?

Sokownik składa się z kilku elementów: na spodzie umieszczamy garnek z wodą. To dzięki parze wodnej uzyskujemy sok z owoców, znajdujących się w naczyniu najwyżej. W środkowej części znajduje się garnek, w którym gromadzi się uzyskany sok. Dzięki silikonowemu wężykowi z zaciskiem w wygodny i bezpieczny sposób możemy przelać sok do odpowiednich naczyń. Pokrywa górnego garnka jest szklana, więc w czasie procesu możemy zaglądać do środka bez potrzeby ściągania pokrywki. Nie zmniejszamy dzięki temu temperatury w sokowniku i skracamy tym samym cały proces. Warto wiedzieć, że prezentowany powyżej i poniżej sokownik można używać na każdego rodzaju kuchenkach.

Najtrwalsze i najłatwiejsze do czyszczenia są sokowniki ze stali szlachetnej. Są masywne, starannie wykończone, nie deformują się w trakcie użytkowania, więc wszystkie elementy ściśle do siebie pasują. To ważne, by urządzenie działało efektywnie, a jakość soku była najwyższa.

Sokownik to gwarancja jakości produktu

W sezonie, gdy dojrzewają owoce i mamy ich duże ilości, liczy się szybkość ich przerabiania. Sokownik to sposób na błyskawiczne przygotowanie pysznych, naturalnych soków, których smakiem można się delektować od razu. Można je także pasteryzować, by zachować smak darów natury na dłużej.

 

 

Doświadczony ogrodnik, który od lat używa sokownika, tak opisuje jego użytkowanie:

„Sokownik jest bardzo przydatny do zrobienia soku z wszelkich owoców, w tym i z mieszanek z nich. Sok jest bardzo skondensowany i smaczny. Jeszcze gorący można wlewać do słoików i butelek. Urządzenie daje możliwość poeksperymentowania. Do owoców przed parowaniem można też dodać zioła, np. miętę. Warto też mieszać różne owoce: wiśnie z czerwonymi polskimi winogronami, morele z porzeczkami, jabłka z miętą (to dla wielu osób smak napojów znanych z dzieciństwa) Sokownik jest prosty w użyciu, a po zakończeniu pacy łatwy do umycia”.

 

 

Orzeźwiające, pyszne i naturalne soki owocowe własnego wyrobu. Są bazą do letnich napojów, kisieli, galaretek. Zimą są skarbnicą witamin, mikroelementów i niebywałego smaku. Taki efekt tylko z sokownikiem!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *