Szybki i smaczny przepis na ziemniaczane bliny

Szybki i smaczny przepis na ziemniaczane bliny

Łatwe w przygotowaniu ziemniaczane bliny, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na zrobienie obiadu. Doskonale komponują się z wiosennym lub śmietanowym dipem. Można również podawać je na słodko z porcją leśnych owoców i kopiastą łyżką kwaśnej śmietany oraz cukrem, miodem, bądź syropem klonowym.

 

 

 

 

Pyszne bliny ziemniaczane

Składniki: -2 wyschnięte, niewielkie kajzerki -2 szklanki podgrzanego mleka -6 dorodnych ziemniaków -2 żółtka -2 dag drożdży -odrobina startej gałki muszkatołowej -niewielka ilość soli -parę rozgniecionych ziaren pieprzu -oliwa lub olej do rozgrzania na patelni -opcjonalnie niewielka ilość ząbków czosnku, jeśli decydujemy się na wytrawną wersję.

 

Przygotowujemy ciasto na bliny

Sposób zrobienia: Drożdże rozcieramy w misce razem z 1 łyżką mleka oraz odrobiną cukru. Kajzerki dzielimy na kawałki i zalewamy podgrzanym mlekiem. Ziemniaki czyścimy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Następnie odciskamy je przez durszlak lub na sicie od nadmiaru wody.   

 

 

Blender kuchenny pozwoli połączyć składniki bezpośrednio w misce.[/caption]   Bułki rozgniatamy na jednorodną pulpę za pomocą robota kuchennego. Mieszamy z ziemniakami, drożdżami, żółtkami oraz przyprawiamy. Ugniatamy w jednolite ciasto. Zakrywamy tkaniną i odstawiamy w ciepłym miejscu, by urosło, na okres około 1 godziny.

Smażymy placki

Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, nabieramy łyżkę powstałej masy i lepimy blina o niewielkiej grubości. Smażymy z dwóch stron na złocisty kolor. Serwujemy gorące. 

 

Przykładowa patelnia do smażenia naleśników i placków z nieprzywierającą powłoką

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium