
Oryginalne potrawa, które sprawdza się jako pojedyncza przekąska lub uzupełnienie do większego posiłku. Kluski z kaszy można również podawać na deser, jako zamiennik słodyczy. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów skutecznie likwiduje uczucie głodu. I co najważniejsze! To bardzo tanie danie!
Kluski z kaszy manny
Niezbędne komponenty:
-czubata szklanka kaszy manny
-wielka łyżka masła lub masła roślinnego
-1 litr wody -niewielka ilość soli
Przygotowanie ciasta na kluski
Sposób przygotowania: Do dużego rondla wlewamy 1 litr wody. Doprawiamy odrobiną soli. Dosypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając, by nie powstały grudy.
Idealnym narzędziem do łączenia płynnych składników, jest trzepaczka kuchenna
Gdy masa zacznie lekko tężeć, dodajemy masło. Zmniejszamy ogień palnika i nadal mieszamy, by wszystko dokładnie się połączyło. Kaszkę wlewamy do prostokątnej formy i pozostawiamy do schłodzenia.
Gotowe kluseczki z kaszy manny
Gdy masa stężeje i będzie już zimna, dzielimy ją nożem na większe prostokąty (mniej więcej o wymiarach 10 cm długości na 5 cm szerokości). Tak gotowe kostki można już podawać. Ale warto również je opanierować w roztrzepanym jajku i mące z dodatkiem bułki tartej i obsmażyć na bardzo gorącym tłuszczu. W ten sposób sprawimy, że każda ze stron będzie chrupka i w złocistym odcieniu. Stworzone bloczki z kaszy najlepiej jest podawać w sąsiedztwie domowej marmolady o ulubionym smaku lub z gęstym sokiem smakowym.
Gdy masę pokroimy na mniejsze kawałki, będzie oryginalnym dodatkiem do domowego rosołu. Ze względu na neutralny smak, kluseczki można też podać z domowym sosem mięsnym. Polecamy!