Ten oryginalny przepis na torcik orzechowy sprawdzi się świetnie podczas każdego spotkania rodzinnego. Jest jednocześnie łatwy do zrobienia a jednak inny od standardowych ciast. Z pewnością to ciasto zadowoli każdego miłośnika słodyczy. Z powodzeniem można tort orzechowy przygotować na Święta Bożoego Narodzenia czy Wielkanoc. Jest efektowne i nie wymaga dużej praktyki. Nawet osoba z małym doświadczeniem poradzi sobie z takim orzechowcem! Zatem robimy śpieszny przegląd zawartości kuchennych szafek. Uzupełniamy to, czego nam brakuje i do dzieła!
Efektowny torcik orzechowy
Do przygotowania torcika potrzebne będą:
-garść pokrojonych orzechów włoskich (200 g),
-1 szklanka mąki pszennej,
- ok. 3/4 szklanki cukru (opcjonalnie można wykorzystać miód w mniejszej ilości lub syrop z agawy),
- 3/4 kostki tłuszczu,
-2 żółtka
-tłuszcz do natłuszczenia blaszki tortownicy.
By zrobić masę wystarczy:
- 750 ml kremówki (30%),
-1/2 szklanki cukru,
-1 cukier waniliowy
Sposób wykonania: Wszystkie składniki suche wsypujemy do dużego naczynia.
Wyrabiamy ciasto na tort tak, by wszystko równo się połączyło. Całość przekładamy na wcześniej wysmarowaną blaszkę tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy ciasto w temperaturze 180˚C przez ok. 40 minut. Uwaga -przed wyciągnięciem blaszki z piekarnika warto sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest upieczone i czy do niego nie przywiera! Gdy orzechowe co nie co przestygnie, przecinamy je poziomo, tworząc dwa blaty. Środek smarujemy przygotowaną masą.
Masa śmietankowa do tortu
Do jej zrobienia ubijamy schłodzoną wcześniej śmietanę (30%) z cukrem i cukrem waniliowym. Dzielimy masę mniej więcej na te same części. Połowę wykorzystujemy do wypełnienia środka. Rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni, na końcu przykrywamy jeszcze jednym blatem. Tak sklejone blaty przykrywamy resztą masy. Smarujemy wierzch i boki.
Rękaw cukierniczy do dekoracji tortów, ze zmiennymi końcówkami.
Dekoracja ciasta jest kwestią upodobań. Można użyć 1 opakowanie czekolady mlecznej. Ścinamy ją na grubych oczkach tworząc wiórki. Obficie obsypujemy upieczone ciasto. Świetnie sprawdzą się tutaj także wiórki kokosowe, połówki orzechów, itp. Wkładamy do lodówki, by masa jeszcze lepiej się związała. Ciasto przekładamy na paterę do ciasta. I gotowe! Domowy torcik orzechowy umili niejedno rodzinne spotkanie.