Szybka zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Szybka zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Zapiekanka to zawsze dobry pomysł. to lubiane danie, które można z sukcesem przygotować na kolację. Niejednokrotnie wystarczy zużyć to, co mamy w lodówce lub co zostało z obiadu. Nie ma chyba osoby, która jej nie lubi. Lubią ją nawet dzieci! Jeśli nie zostało nam mięso z wcześniejszego posiłku, musimy przygotować wszystko według przepisu. Pamiętaj, że jest on przykładowy! Możesz samodzielnie stworzyć własną, autorską odmianę! Tak jak składniki, również czas jej przygotowania ulegnie wtedy zmianie!  

 

 

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

Potrzebujemy: -8 średniej wielkości ziemniaków -30 dag pieczarek -30 dag mielonego mięsa (wieprzowo-drobiowego) lub innego mięsa, które nam pozostało po wcześniejszym gotowaniu -3 cebule -1 dużą filiżankę utartego, żółtego sera -1 jajko -1 szklanka śmietany -odrobina soli -odrobina pieprzu -2 łyżki keczupu -1 kopiasta łyżka bułki tartej -wiórki zmrożonego masła -oliwa do natłuszczenia formy

Przygotowujemy składniki zapiekanki

W misce łączymy wspólnie mięso i keczup. Dodajemy posiekane jajko, wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy tak długo, aż składniki się wymieszaja. Grzyby kroimy w drobne paski. Cebulę kroimy dowolnie: w kostkę lub w piórka. Ziemniaki dzielimy na talarki. Można także wykorzystać tarkę i oczka, jak na mizerię. 

 

 

                                                Szklany garnek żaroodporny do zapiekania

 

Jak zapiekanka, to naczynie żaroodporne

  Naczynie żaroodporne smarujemy grubą warstwą tłuszczu. składniki zapiekanki będziemy rozkładać warstwami. Na samym spodzie wykładamy talarki ziemniaków. Bardzo ściśle, tak, aby spód był nimi pokryty. Pamiętaj, że zużywamy tylko 1/2 wszystkich ziemniaków! Następnie wykładamy cebulę, pieczarki, przyprawione mięso. Zakrywamy zapiekankę pozostałą częścią ziemniaków. Zalewamy całość śmietaną ze spienionym jajkiem oraz startym serem na tarce z dużymi oczkami. Wierzch posypujemy obficie bułką tartą i skrawkami masła. Zapiekamy w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180-200˚C. Gdy się upiecze wyciągamy. Podajemy z sosami własnej produkcji lub sklepowej.   

 

           

 

Typowa tarka kuchenna

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl