Zdrowy domowy chleb

 

Racjonalne odżywianie polega na stosowaniu zbilansowanej diety i dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Coraz częściej zwracamy uwagę na etykiety produktów sklepowych. Zdarza się, że rezygnujemy z zakupu dlatego, że skład produktu pozostawia wiele do życzenia. Prawdziwie zdrowy chleb, który jemy niemal co dzień, możemy kupić na stoisku z eko żywnością.

 

 

Czy chleb to na pewno chleb?

 

Do pieczywa, które leży w supermarkecie, podchodźmy z dużą dozą nieufności. Mimo atrakcyjnego wyglądu ma ono zazwyczaj małe wartości odżywcze. Sztuczny wypiek jest bardzo lekki i daleko mu do domowego chleba. Zdarza się, że jest jakby pusty w środku. Często możemy natrafić także na mrożone pieczywo, równie atrakcyjne wizualnie oraz nieciekawe pod względem składników i substancji sztucznych, których w zdrowym wypieku być nie powinno. Po spożyciu takiego produktu może dojść do wzdęć lub nieprzyjemnego uczucia przepełnienia.

 

Lubisz pieczywo razowe? Chcesz jeść pieczywo wartościowe pod względem składu? Nie daj się zwieść wyglądowi pieczywa sklepowego. Taki chleb może być barwiony karmelem i mimo iż sprawia wrażenie ,,razowca”, może nie mieć nic wspólnego z prawdziwym pieczywem tego typu. Do tego próżno w nim szukać mąki razowej czy błonnika.

 

Zdrowy domowy chleb

 

Kupując zdrowe pieczywo w eko sklepach, musimy się liczyć ze sporym wydatkiem. Jednak taniej jest, kiedy sami poszukamy przepisu na domowy chleb na zakwasie i upieczemy go w domu. Domowy chleb jest smaczny i dużo lepszy dla zdrowia. Przepis na domowy chleb różni się pod względem jakości składników i dodatków. Możemy także dodać do niego takie składniki, jakie najbardziej lubimy. Ziarna całe lub mielone, otręby, zioła, prażona cebulka, kawałki oliwek czy suszonych pomidorów – im więcej pomysłów, tym ciekawsze wypieki.

 

 

Jak upiec domowy chleb?

 

Zdrowy chleb, który jest spożywany codziennie, możemy sami przyrządzić w domu. Taki wypiek nie jest ,,wzbogacony” sztucznymi składnikami i polepszaczami. Przepis na domowy chleb składa się najczęściej z drożdży, mąki pszennej lub razowej i wody. Warto przygotować domowy zakwas, dzięki któremu pieczywo zyska ciekawą, gęstą i wilgotną strukturę. Automat do wypieku chleba zadba o prawidłowy proces pieczenia, którego efektem będzie doskonale wypieczone domowe, świeże i pachnące pieczywo.

 

Domowe pieczywo dla każdego?

 

Dzieci i dorośli, którzy zmagają się z alergiami, mogą spożywać domowy chleb bez przeszkód. Wszak sami decydujemy, z jakich składników upieczemy takie pieczywo. Wiele sklepów, nie tylko punktów ze zdrową żywnością, oferuje mąki różnego rodzaju, także te, do wypieków bezglutenowych. Własnoręczne przygotowanie wypieku jest często pierwszym krokiem do bardziej świadomego i zdrowego odżywiania.

 

 

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.