
Proponujemy oryginalne zastosowanie cytryn w daniu obiadowym. Ta łatwa do zrobienia zupa cytrynowa będzie gotowa w 25 minut. Nie zrujnuje też domowego budżetu. Zalecana jest szczególnie w czasie zwiększonej zachorowalności na grypy czy przeziębienia, bowiem zapewnia dozę witaminy C. Uraczy wszystkich wielbicieli nieszablonowych zup oraz tych osób, które lubią kwaśny smak.
Pełna witaminy C zupa cytrynowa
Komponenty potrzebne do jej przygotowania:
-2 litry aromatycznego bulionu z cielęciny
-2 dorodne cytryny
-1 szklanka kremówki
-3 żółtka -szczypta soli
-parę sproszkowanych ziaren białego pieprzu
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie oryginalnej zupy
Sposób zrobienia zupy: Mąkę łączymy z 2 łyżkami mąki i dodajemy do śmietany. Kolejno ubijamy na jednorodną i puszystą masę. Następnie łączymy składniki z wrzącym bulionem energicznie mieszając. Trzemy skórkę z dwóch cytryn i wyciskamy z nich sok bez pestek. Cały czas energicznie mieszamy i gotujemy.
Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Otrzymany wywar powinien mieć złocistą barwę oraz wyśmienity aromat. Żółtka rozbijamy w małym pojemniku na jednorodną masę. Dokładamy 2-3 łyżki zupy i dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z płomienia i scalamy z żółtkami, nie przerywając mieszania. Serwujemy tuż po zrobieniu w bulionówce wraz z ryżem. Zjadamy tego samego dnia, nie zostawiamy jej dłużej, bowiem może być już niejadalna.
Bulionówki - idealne naczynia do serwowania klarownych zup