Promocje i wyprzedaże

Sklep wędkarski

Produkty dnia
Koszyk pojemnik organizer w kolorze antracytowym  23,5x17,7x8,5cm
Koszyk pojemnik organizer w kolorze antracytowym 23,5x17,7x8,5cm

9,90 zł

Cena regularna: 14,90 zł

Najniższa cena: 14,90 zł
szt.
Grill lub kwietnik balkonowy, na balustradę, na balkon (2w1)
Grill lub kwietnik balkonowy, na balustradę, na balkon (2w1)

85,90 zł

Cena regularna: 131,00 zł

Najniższa cena: 131,00 zł
szt.

Bulionówki

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bulionówki przydatne w domowej kuchni i w restauracji

Czym jest bulionówka?

Bulionówka, zwana również barszczówką, to prosta filiżanka z dwoma uszkami używana do serwowania bulionu. Nie jest naczyniem, które gości w każdym domu. A szkoda, bo idealnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystych obiadach. Z pewnością miło zaskoczysz swoich gości gdy przed daniem głównym podasz im barszcz w malutkiej, przepięknej miseczce.

Co podawać w bulionówce?

Bulionówka jest przeznaczona do podawania zup czystych, czyli takich, które nie posiadają czynnika zagęszczającego. Zupa czysta to nic innego jak zupa bez tzw. „zaklepki”, czyli zawiesiny mąki w wodzie oraz bez dodatku śmietany, jajek itp. W bulionówkach najczęściej podaje się barszcz, bulion czy chłodnik.

Jak serwować zupę w bulionówce?

Rosół lub barszcz w bulionówce najlepiej ustawić na talerzyku wyłożonym papierową serwetką. Łyżkę należy położyć z prawej strony nakrycia. W małych, dwuusznych miseczkach podaje się zupy czyste, dlatego serwowanie dodatków jest jak najbardziej wskazane, jednak nie należy wkładać ich do środka. Najlepiej podać je na osobnym talerzyku z lewej strony nakrycia.

Dodatki do zup czystych podawanych w bulionówkach.

Dodatkiem do zupy czystej mogą być np. kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia i lubiane przez większość paszteciki. Mogą być przyrządzane z dodatkiem mięsa lub kapusty i grzybów. Można spotkać się zarówno z wersją przekąski z ciasta kruchego jak i drożdżowego. Inną propozycją przystawki pasującej do zupy czystej może być diablotka. Jest to wypiek z ciasta francuskiego lub kruchego, zazwyczaj formowany na kształt krążka lub pałeczki. Czasem posypuje się ją serem lub sezamem. Co ciekawe, niewielu ludzi zna nazwę tego ciasteczka. Niedawno nawet padło pytanie w programie „Milionerzy” o to, czym jest diablotka. Niestety, uczestniczka nie odpowiedziała prawidłowo. Warto poznać tę niepozorną przystawkę, gdyż idealnie pasuje, np. do barszczu.

Jaką bulionówkę wybrać?

Na rynku jest duży wybór bulionówek. Naczynia mogą być wykonane np. z porcelany lub ceramiki. Mogą mieć różne wymiary i pojemności. To od Ciebie zależy jakiej wielkości miseczki potrzebujesz. Wszystkie dane dotyczące rozmiarów naszych produktów znajdują się w ich opisach. Dostępne są zarówno stonowane, białe bulionówki jak i modele kolorowe, wznoszące nutę radości do Twojej kuchni. Jedno jest pewne - w każdym domu przyda się zestaw małych, uroczych bulionówek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl