21,90 zł
Cena regularna:
81,00 zł
20,90 zł
Cena regularna:
24,90 zł
1 109,00 zł
29,90 zł
Cena regularna:
40,90 zł
Kategorie
Producent
Wysyłka w
Cena
-
od
do
Gotowanie, duszenie czy pieczenie nie mogłoby się odbywać w naszej kuchni, gdyby nie odpowiednie garnki. Każda pani domu i każdy kucharz - profesjonalista czy amator, musi posiadać je na swoim wyposażeniu. W sklepach z artykułami kuchennymi nie brakuje propozycji wszelkiego typu garnków, wykonanych z różnych materiałów i występujących w różnych typach i rozmiarach. Jak z tak szerokiego asortymentu wybrać garnki, które spełnią nasze oczekiwania?
W komplecie czy pojedynczo?
Kupując garnki, musimy zastanowić się, czy potrzebujemy od razu kompletu, na który składa się zwykle jeden duży garnek, dwa mniejsze o podobnej pojemności, rondel i pokrywki, czy też wolimy uzupełniać stopniowo swoje wyposażenie kuchenne, wybierając pożądane w danej chwili garnki pojedyncze. Obie metody mają swoich zwolenników i przeciwników. Dzięki wybraniu kompletu otrzymujemy od razu wszystkie najważniejsze naczynia do gotowania i duszenia. W komplecie może być też duża brytfanna do zapiekania, robienia pasztetów czy pieczenia mięs. Najlepiej by było, aby każdy garnek miał swoją pokrywkę, ale jeśli tak nie jest, zawsze można ją później dokupić, wybierając na przykład uniwersalne pokrywki szklane z plastikową rączką.
Pojedyncze garnki pozwalają nam dopasować wyposażenie kuchenne do własnych potrzeb. Singlom czy parom najczęściej jedzącym obiady w restauracjach na mieście raczej nie będzie potrzebny 9-cio lub 7-mio litrowy garnek rosołowy, skoro tak naprawdę nigdy z niego nie skorzystają. Z kolei przydadzą im się niewielkie garnuszki do gotowania jajek na miękko lub twardo, do zrobienia sosu na spaghetti, czy przygotowania kolacji jednogarnkowej dla siebie i przyjaciół.
Brytfanna przyda się w każdym domu, w którym tradycyjnie piecze się mięsa - karkówkę, schab, czy indyka. Można potraktować pieczeń jako danie główne obiadowe, albo zdecydować się na schłodzenie jej i podanie jako wędliny do kanapek czy w wersji solo.
Z czego powinien być wykonany garnek?
Jeszcze nasze mamy i babcie najczęściej korzystały z garnków emaliowanych i aluminiowych. Dziś prym w tym zakresie wiodą garnki ze stali nierdzewnej, choć i pozostałe są obecne w sprzedaży. Coraz więcej pojawia się w sklepach garnków odlewanych, tradycyjnych, które znakomicie utrzymują pożądaną temperaturę podczas gotowania.
Dobrej jakości garnek powinien być dosyć ciężki i mieć co najmniej podwójne dno. Garnki emaliowane nie są już jedyną opcją wyboru, jak to było 20 czy 30 lat temu.
Najwyższej jakości garnki będą wykonane ze stali nierdzewnej, która cechuje się wysoką odpornością na wszelkie uszkodzenia mechaniczne oraz wytrzymałością na wysokie temperatury. Warto wiedzieć, że stal stali nierówna i nie każda będzie miała takie same, pożądane przez konsumenta właściwości.
Zwróćmy uwagę na to, aby na podstawie garnka widniało oznaczenie „18/10”, które sygnalizuje nierdzewną stal szlachetną, odporną na korozję, która będzie w najwyższej mierze wytrzymała i higieniczna. Nie powstaną na jej powierzchni wgniecenia czy zarysowania. Dobry garnek ze stali nierdzewnej powinien mieć grube ścianki i dno, aby równomiernie rozprowadzać i utrzymywać ciepło gotowanej potrawy.
Garnki indukcyjne
Jeśli chcemy wykorzystywać garnki stalowe na kuchniach indukcyjnych, konieczne będzie zastosowanie tych egzemplarzy, które mają grube, wysokiej jakości dna. Nie warto kupować najtańszych garnków stalowych, ponieważ szybko ulegną one odkształceniu i trzeba będzie je wymienić na nowe.
Popularne garnki emaliowane
Garnki emaliowane są tanie i to jest chyba ich największa zaleta. Mają zwykle cienkie ścianki, do których przywierają gotowane produkty. Emalia ma tendencje do odpryskiwania, łatwo ją uszkodzić mechanicznie i nie można ich stosować zwykle na płytach ceramicznych lub indukcyjnych.
Kolejną propozycją są garnki wykonane z aluminium, ale różniące się od tych, które były w sprzedaży jeszcze 30 lat temu. Posiadają najczęściej powierzchnię zabezpieczoną przed bezpośrednim stykaniem się z pożywieniem, ponieważ w przeciwnym wypadku do naszych potraw mogłyby przenikać szkodliwe dla zdrowia związki aluminium. Bezpieczne garnki aluminiowe są zabezpieczone w środku np. powłoką tytanowo-ceramiczną lub teflonową.
Alternatywą pozostają garnki odlewane, żeliwne, które są ciężkie i trwałe. Można je stosować na wolnym ogniu - nad ogniskiem lub na kuchniach gazowych. Wewnątrz mogą być pokryte emalią lub teflonem albo nie mieć żadnej powłoki.