18,90 zł
Cena regularna:
20,90 zł
20,90 zł
Cena regularna:
24,90 zł
35,90 zł
Cena regularna:
49,90 zł
Miski i salaterki - niezastąpione podczas posiłków
Miski, miseczki, salaterki
Miski to jedne z najczęściej wykorzystywanych naczyń w każdej kuchni. Można w nich podać niemalże wszystko. Sałatki, zupy, risotto a nawet niektóre desery. Jaką miskę wybrać? Przede wszystkim więcej niż jedną. Warto mieć w domu wiele miseczek różnych rozmiarów, ponieważ każdą można wykorzystać do czegoś innego.
Zróżnicowana oferta naczyń do kuchni
Metalowe, szklane, ceramiczne, zdarzają się też plastikowe. Do tego istne zatrzęsienie kolorów, kształtów i wzorów. Którą wybrać i do czego jej używać? Warto przemyśleć jakiego rodzaju i rozmiaru miski lub salaterki potrzebujemy. Pytanie co będziemy w niej podawać lub przyrządzać jest kluczowe.
Miski szklane
Naczynia z przezroczystego szkła są wręcz idealne, gdy chcemy by nasza potrawa była widoczna w całej okazałości. Tego typu miska świetnie sprawdzi się na przykład do podawania sałatek, szczególnie tych warstwowych. Sałatki posiadające warstwy, takie jak ta z kaszą kus-kus lub klasyczny gyros, mają to do siebie, że wyglądają efektownie jedynie w szklanych miskach i salaterkach.
Miski ceramiczne
Ceramika posiada wiele przydatnych cech, które sprawdzają się w kuchni i nie tylko. Jest ona m. in. odporna na oddziaływanie wysokich temperatur oraz czynników chemicznych. Najczęściej małe miseczki ceramiczne mają wyjątkowo wdzięczny i przyjemny dla oka charakter. Ich estetyczny wygląd sprawia, że stają się prawdziwą ozdobą kuchni. Popularne jest podawanie w nich drobnych przekąsek, takich jak orzeszki ziemne czy rodzynki w czekoladzie. Często stosuje się je także do podawania dipów, sosów lub innych tego typu dodatków.
Trwałe miski stalowe
Metalowe miski są wyjątkowo praktyczne i pojemne. Idealnie sprawdzają się podczas pracy w kuchni, np. do przygotowania sałatki. Wystarczy umieścić w naczyniu wszystkie składniki, wymieszać i gotowe. Dodatkową zaletą solidnych misek stalowych jest fakt, że dość łatwo utrzymać je w czystości. Właściwie wystarczy je przepłukać wodą, by znów lśniły.
Półmiski i salaterki na wiele okazji
Potraw nie należy podawać na zwykłych talerzach. Jeśli chcemy, by nasz stół wyglądał elegancko, powinniśmy używać półmisków, salaterek i tego typu naczyń. Na półmiskach podłużnych najlepiej prezentują się m. in. wędliny, mięso krojone w plastry, kotlety schabowe lub sznycle. Półmiski okrągłe natomiast, służą głównie do podawania ryb.
Nowoczesne rozwiązania podczas gotowania
Podczas gotowania przede wszystkim liczy się wygoda. Dlatego też ciekawym pomysłem mogą być innowacyjne miski ułatwiające pracę w kuchni. Przykładem takiego produktu może być miska z sitkiem, w której można mieszać, odcedzać, płukać a także serwować potrawy. Równie przydatna może się okazać specjalna, wysoka miska do miksowania. Z nią już nigdy nie zdarzy Ci się zachlapać kuchni podczas ubijania śmietany.