177,90 zł
Cena regularna:
200,90 zł
1 109,00 zł
20,90 zł
Cena regularna:
24,90 zł
Kategorie
Producent
Wysyłka w
Cena
-
od
do
W kuchni nie może zabraknąć naczynia żaroodpornego do pieczenia
Naczynia żaroodporne mają zalety garnków i patelni. Możemy w nich potrawy smażyć, dusić i gotować a potem - włożyć je do piekarnika i zapiec ich zawartość. Naczynia te występują w przeróżnych formach, kształtach i wielkościach, co najlepiej prezentuje nasz sklep internetowy. Pozwalają one między innymi na przygotowanie włoskiej lasagne, greckiej musaki, czy zapiekanek warzywnych i mięsnych innego rodzaju. Posiadamy w ofercie specjalne naczynia żaroodporne do duszenia mięs i brytfanny do zapiekania, więc w naszej ofercie z pewnością znajdziesz naczynie, którego szukasz!
Szkło żaroodporne
Według definicji encyklopedycznej szkło żaroodporne, jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo wytrzymałe na wysokie temperatury i ich gwałtowne zmiany. Nie peka nawet przy 200-300 stopniach Celsjusza, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej grubości - 1 mm. Temperatura mięknięcia szkła żaroodpornego wynosi około 560-590 stopni Celsjusza. Jest ono odporne pod względem chemicznym, odznacza się niskim współczynnikiem rozszerzalności cieplnej. Zwykle to szkło boranowo-krzemianowe niskosodowe, które stosuje się między innymi do produkcji naczyń kuchennych, ale nie tylko. W kuchni znajdziemy je w postaci przeźroczystych naczyń do pieczenia i zapiekania. Dzięki różnym kształtom, wymiarom i pojemności, znajdziemy naczynia odpowiednie dla każdego kucharza - amatora i profesjonalisty. Formy mogą posiadać gumowe czy silikonowe rączki, ułatwiające ich wyjmowanie z piekarnika.
Naczynia do zapiekania żaroodporne
Polacy lubują się w różnego rodzaju zapiekankach, które można przygotować według znanych przepisów lub samodzielnie, uciekając się do swobodnego komponowania składników takiej potrawy. W efekcie z tzw. przeglądu lodówki możemy upiec znakomitą potrawę, którą z apetytem będą pałaszować domownicy.
Oferowane w naszym sklepie naczynia do zapiekania ze szkła żaroodpornego, jak również naczynia ceramiczne powinny być obowiązkową pozycją na wyposażeniu każdej kuchni domowej czy restauracyjnej. Muszą one pojawić się wszędzie tam, gdzie lubimy piec, dusić czy przygotowywać w inny sposób przepyszne dania. Naczynia dostępne są w formie kwadratowej, prostokątnej, okrągłej czy w kształcie elipsy. Można więc wybrać takie, które będą odpowiednie do zapiekania ryb, duszenia mięs, przygotowania duszonki ziemniaków czy zapiekanek warzywno-mięsnych. Co ciekawe, zamykane naczynia szklane z powodzeniem wykorzystywane są do domowego wypieku chleba. Przed końcem pieczenia wystarczy tylko otworzyć pokrywę naczynia żaroodpornego, aby chleb zyskał rumianą, chrupiącą skórkę.
Naczynia na podgrzewaczu
Podczas urządzania dużej imprezy rodzinnej czy przyjęcia dla znajomych, z okazji chrzcin, komunii, urodzin, imienin czy kolacji świątecznej, przydatnym akcesorium okazują się naczynia na podgrzewaczu. Dzięki nim potrawa cały czas zachowuje pożądaną temperaturę. Są bardzo łatwe w obsłudze, ponieważ wystarczy zapalić świeczki tealight pod naczyniem, aby cały czas się grzało. Naczynia dostępne są w różnych wymiarach i kształtach, podwójne i pojedyncze. Będą one idealne do efektownego serwowania przygotowanych potraw na stół.