Wazy do zupy i sosjerki
Po pierwsze - zupa
Rosół, ogórkowa, pomidorowa, a może sezonowa zupa krem? Kto z nas ich nie lubi? Każdy ma swoją ulubioną. Niektóre z nich są nieodłącznym elementem imprez okolicznościowych i świąt. Uroczysty obiad bez rosołu? Wielkanoc bez barszczu białego? W żadnym razie!
Jak podawać zupę?
Jak podać barszcz z uszkami, rosół z makaronem lub ogórkową z ziemniakami? W zależności od rodzaju zupy powinno się podawać ją na różne sposoby. Istnieje cała gama naczyń, w których można serwować zupy. Zupy z dodatkami, takimi jak mięso, warzywa, makaron, kluski czy uszka powinno się podawać w głębokim talerzu. Na zupy czyste i zupy typu krem idealna jest bulionówka. Zupy kuchni azjatyckiej – w miseczce. Zupy – krem można natomiast zaserwować w pojemnej filiżance. Do innych, niekonwencjonalnych zup, takich jak zupa z przepiórczych jaj lub zapiekana zupa cebulowa można użyć także innych naczyń, takich jak kokilka lub platerowany kubek.
Co zrobić, by zupa nie wystygła zaraz po podgrzaniu?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna. Waza do zupy. Być może jest często kojarzona ze szkolną stołówką, ale wbrew pozorom jest to bardzo przydatne naczynie. Zupa w wazie dużo wolniej traci ciepło niż w sytuacji, gdy posiłek od razu czeka na gości w miskach lub głębokich talerzach. Jest to doskonałe rozwiązanie na wszelkiego rodzaju uroczystości i przyjęcia. Wazy są idealne do serwowania zup klarownych i podprawionych, ale nie tylko. Warto posiadać tego typu naczynie, by nigdy więcej nie narzekać, że zupa, którą ugotowaliśmy znów wystygła zanim goście zasiedli do stołu.
Jeszcze lepszy efekt
Dzięki użyciu zwykłej wazy nasza zupa faktycznie utrzyma sporo ciepła i dla większości gości będzie miała temperaturę idealną do jedzenia. Jednak są i tacy, dla których zupa musi być wręcz gorąca. W takiej sytuacji nawet zupa ze zwykłej wazy może okazać się zbyt chłodna. Jednak jest na to rada! W naszym sklepie dostępna jest także szklana waza na podgrzewaczu. Podgrzewacz, przy pomocy tradycyjnych świeczek „Tea Light”, jeszcze lepiej utrzyma odpowiednią temperaturę przyrządzonej potrawy.
Po drugie – danie główne
Po zjedzeniu pysznej, ciepłej zupy przychodzi czas na drugie danie. Schab, szynka, pierś z indyka. Wszystko to można podać w wersji z sosem. I w tym momencie pojawia się pytanie: jak elegancko serwować sos do mięsa? Najlepiej wyłożyć mięso na półmisek, a sos nalać do sosjerki. Nie dość, że taki sposób podania będzie bardzo efektowny, to jeszcze stwarza możliwość, by każdy z gości sam mógł zdecydować jaką ilość sosu chciałby umieścić na swoim talerzu.