Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjne polskie danie, które wielu osobom kojarzy się z Wigilią. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli je spożywać przez cały rok. Są doskonałe jako samodzielne danie, ale także komponują się z czystymi zupami typu barszcz czerwony czy barszcz biały. Jak wykonać krokiety z kapustą i grzybami?
Krokiety z kapustą i grzybami
To dość pracochłonne danie, jednak z pewnością warto je przygotować w domu. Właśnie dlatego, że ich przygotowanie wymaga dużo, czasu najlepiej zrobić większą ilość i część z nich zamrozić.
Do przygotowania krokietów będą nam potrzebne naleśniki oraz nadzienie.
Na naleśniki potrzebujemy:
- 1, 5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 1 szklankę mleka i
- 1, 5 szklanki wody
- szczyptę soli.
Wszystkie składniki łączymy mikserem. Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka, bo do krokietów potrzebujemy mieć cienkie i elastyczne naleśniki. Te grubsze będą pękać po ich nadzianiu.
Z tej ilości składników powinno wyjść około 30 naleśników. Naleśniki najłatwiej smaży się na specjalnej
patelni do naleśników .

PATELNIE DO NALESNIKÓW Z OFERTY SKLEPU INTERNETOWEGO TWÓJPASAŻ.PL
Nadzienie do naleśników
Wcześniej przygotowujemy pół kilograma kapusty kiszonej. Należy ją przez kilka minut obgotować we wrzątku. Po ostudzeniu trzeba ją rozdrobnić nożem albo z użyciem blendera lub maszynki do mięsa.
30 dag grzybów suszonych namaczamy wcześniej, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut, studzimy i również je rozdrabniamy.
Łączymy grzyby z kapustą, doprawiamy według uznania i już mamy gotowe nadzienie.
Przygotowanie krokietów
Porcję farszu kładziemy na naleśnikach, składamy je w kopertę. Następnie panierujemy je w rozkłóconym, solonym jajku i bułce tartej. Krokiety partiami smażymy na oleju z dwóch stron. Podajemy je na ciepło, choć zimne także dobrze smakują.
Warto przygotować samodzielnie domowe krokiety, bo są dużo lepsze od tych kupionych w supermarkecie. Nie zawierają też substancji konserwujących i chemicznych dodatków smakowych. Domowe krokiety z kapustą i z grzybami z pewnością staną się jednym z ulubionych dań w waszych domach. Życzymy smacznego!