
Większość ludzi lubi pić klasyczną czarną herbatę. Bardzo często pijemy ją z dodatkiem cytryny. Ten popularny owoc egzotyczny idealnie komponuje się z delikatnie gorzkim posmakiem, jaki ma czarna herbata. Jeżeli jeszcze posłodzimy taki napar miodem, staje się on idealną opcją na kapryśne jesienne lub wiosenne popołudnie. Nie da się jednak ukryć, że czarna herbata ma znacznie więcej zastosowań, niż nam się wydaje.
Czarna herbata w kuchni
Napar z czarnej herbaty możemy wykorzystać w cukiernictwie. Piernik z czarną herbatą to ciasto, którego smak na długo pozostaje w pamięci. Do ciasta warto dodać pół garnuszka bardzo mocnej i aromatycznej czarnej herbaty, bo dzięki temu ciasto zyska niepowtarzalny posmak. Dobrze jest posłodzić taki piernik miodem zamiast cukrem.
Czarna herbata w kosmetyce
Czarna herbata znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Jeżeli dokuczają nam sine cienie pod oczami, warto robić sobie okłady z naparu z czarnej herbaty. Dzięki nim cienie pod oczami zdecydowanie stają się jaśniejsze. Należy jednak stosować taki zabieg regularnie i systematycznie.
Ciemny napar szatynki czasem używają do odświeżenia koloru włosów. Nie jest to trwałe działanie, ale z pewnością delikatnie tuszuje drobne niedoskonałości. Po zaparzeniu 4-5 torebek, napar odstawiamy do następnego dnia by zyskał ciemną barwę i po nałożeniu na włosy, zostawiamy na 40 minut. Płuczemy obficie i gotowe.
W czym pić herbatę?
Koneserzy twierdzą, że nie ma jak biała porcelana. Herbatę zaparzamy w dzbanku, a potem gorącą rozlewamy do filiżanek. Krucha, delikatna filiżanka trzymana w dłoniach, oddaje nam ciepło naparu, a my delektujemy się pełnią aromatu.
Porcelanowy dzbanek do parzenia herbaty
Filiżanka z czajniczkiem
Porcelanowy czajniczek na podgrzewaczu
Zestaw porcelanowych filiżanek
Ciekawą opcją parzenia sypkiej herbaty, nie tylko czarnej, są zaparzacze. Tego typu dzbanki mają wewnętrzne sito, które przed przelaniem naparu do filiżanek, pozwala na odcedzenie pływających cząstek. Wersją mini są zaparzacze do kubków. Małą porcję sypkiego suszu umieszczamy wewnątrz, wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Wyciągamy zaparzacz, jednocześnie i jednocześnie bezproblemowo odcedzamy zawartość i już!
Zaparzacz w formie dzbanka, do sypkich herbat
Mini zaparzacz do sypkich herbat do kubka, w kształcie łabędzia
Wiele osób lubi parzyć herbatę w kubkach. On także ogrzewa nam dłonie w chłodne dni i długo trzyma temperaturę naparu. Jest też spora grupa zwolenników szklanek. To w nich najpełniej widać niesamowitą, bursztynową barwę herbacianego naparu. Jakiekolwiek naczynie wybierzesz – ciesz się tą chwilą relaksu.