Świeże zioła w każdej kuchni

Świeże zioła w każdej kuchni

Nie musisz mieć ogródka czy nawet balkonu, by mieć świeże zioła w domu przez cały rok. Możesz kupić wybrane rośliny w sklepie, możesz też wysiać je samemu. Jeśli nie masz cierpliwości, pierwsza opcja będzie optymalna.

Wartości odżywcze świeżych ziół

Zioła spożywamy w stosunkowo niewielkich ilościach. Jednakże ich specyficzne właściwości z pewnością mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono, że poprawiają trawienie, eliminują niestrawność, są bogate w mikroelementy i witaminy oraz olejki eteryczne. Wiele z nich ma szczególne właściwości. Warto im się przyjrzeć pod tym kątem, bo nasz mini ogródek może się także stać mini apteczką. Dla przykładu: świeża nać pietruszki jest bogata w karoten, witaminę E i C, żelazo i kwas foliowy oraz mikroelementy ważne dla ogólnego stanu zdrowia: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, mangan i miedź. Te składniki mają także zbawienny wpływ na nasz wzrok, czy poziom hemoglobiny we krwi. Korzystajmy zatem z tego naturalnego bogactwa!

 

 

Uprawiamy świeże zioła w domu

Gdy zdecydujesz się na samodzielne zasianie roślin, możesz mieć pewność, że będą one dużo lepiej rosły w domu, niż rośliny wyhodowane w szklarni. Z kolei te drugie są idealne, gdy roślinne dodatki potrzebujesz na już. Przynosisz wtedy rośliny ze sklepu i możesz z nich od razu korzystać.

Przed wysianiem zastanówmy się nad wyborem doniczek. Nie mogą być zbyt małe czy płytkie, bo rośliny potrzebują miejsce na zbudowanie bryły korzeniowej. Wszystkie bez wyjątku potrzebują dużo światła, ale nie powinny stać na ostrym słońcu przez cały dzień. Warto też poczytać o upodobaniach tych roślin. Szałwia, majeranek czy tymianek wolą mieć niezbyt mokre podłoże i lepiej by było ono przepuszczalne. Z kolei estragon czy mięta i melisa lubią, by podłoże było stale wilgotne. Ale i tu zapewnijmy im dobry drenaż w dole doniczki, bo żadna roślina nie przetrwa stojącej w doniczce wody.

 

WAŻNE! Nie kupujemy ziemi przeznaczonej do sadzenia kwiatów doniczkowych. Szukajmy mieszanek przeznaczonych do domowej uprawy warzyw i ziół. Mamy wtedy pewność, że ziemia ta ma odpowiedni odczyn (obojętny), właściwą przepuszczalność i bezpieczny skład, bez niezdrowych nawozów i dodatków.

Rośliny podlewajmy woda odstaną. Po ich podlaniu, napełnijmy dzbanek wodą ponownie i pozwólmy jej co najmniej dobę „odpocząć”. Gdy roślina zbyt mocno odbija do góry – przytnijmy ją. Zyska wtedy nowe pędy i się zagęści. Z pewnością tak zadbane rośliny odwdzięczą się bujnym i zdrowym wyglądem.

Jakie wybrać świeże zioła?

Przygotowując posiłki, miło jest mieć w kuchni aromatyczne rośliny, które dodadzą smaku i aromatu nawet najprostszym daniom. Miłośnicy kuchni włoskiej docenią dodatek aromatycznych liści bazylii. Są delikatne, można je dodawać do sałatek i do dań pieczonych.

Mięta jest niezastąpiona w okresie letnim do napojów i do deserów. Jej świeży smak daje wrażenie ochłody i odświeżenia. Mrożone herbaty, napoje, letnie drinki zyskują dzięki niej także intensywny aromat.

 

 

Lubisz gotować i przygotowywać tradycyjne, domowe obiady? Lubisz latem opiekać produkty na grillu? Często pieczesz ryby w folii? Z pewnością ucieszy Cię świeży estragon, rozmaryn, tymianek, lubczyk, oregano, pietruszka i koper.

Gdy chcesz się wyciszyć po długim dniu, warto mieć na parapecie melisę lekarską. Jest świetnym dodatkiem do ulubionych herbatek owocowych czy ziołowych i wzmocni ich kojące działanie.

Zioła jako dekoracje kuchenne

Świeże zioła w wielu domach stały się nieodłącznym elementem wyposażenia wnętrz. Zwróćmy jednak uwagę, by ich osłonki były dodatkową dekoracją. Uprawianie ich w pojemniku po margarynie czy kubeczku po jogurcie z pewnością ładnie nie wygląda… W artykule prezentujemy najciekawsze modele doniczek z naszej aktualnej oferty. Życzymy Państwu powodzenia w samodzielnej uprawie ziół.

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium