
Nieco bardziej odmieniona wersja popularnego białego barszczu. W recepturze pojawia się pikantny chrzan. By cieszyć się pełnią smaku tego dania, najlepiej jest podawać zupę bez dodatków. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami łagodniejszych smaków, warto zjeść zupę z kromką świeżego chleba, który złagodzi wyraźną nutę chrzanu. Z racji tego, że to dość pożywna zupa, znakomicie sprawdzi się w czasie niskich temperatur jesienią lub zimą. Można także serwować ją jako jedno z wielu wielkanocnych dań.
Biały barszcz z chrzanową nutą
Składniki:
-kość wieprzowa średniej wielkości lub mniejsze kawałki
-garść włoszczyzny -przygotowany barszcz z torebki (koncentrat)
-4-5 ziemniaków -3 łyżki śmietany
-3 łyżki utartego, świeżego chrzanu
-1-2 kiełbasy lub kawałki pieczonego mięsa
-2 jaja ugotowane na twardo
-liść laurowy (kilka)
-odrobina soli i pieprzu
-siekana natka
Kości wieprzowe na wywar do zupy
Gotujemy wywar na zupę
Sposób przyrządzenia białego barszczu z chrzanem: Kość wieprzową dokładnie opłukujemy i wrzucamy do dużego garnka. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i tniemy w plasterki, dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i włączamy ogień. Wkładamy liście laurowe. Na sam koniec gotowania wywaru, tniemy ziemniaki w kostkę i wzbogacamy nimi zupę.
Gdy wszystkie jarzyny zrobią się miękkie, zaciągamy wywar mieszanką zupy z mąką. Doprawiamy wg uznania. Ścieramy na otworach tarki chrzan i dodajemy do wywaru. Zalewamy 3 łyżkami śmietany. Zupę podać możemy tradycyjnie, ozdabiając wierzch jajkami oraz pokrojoną kiełbasą. Można też podać zupę z kawałkami świątecznej pieczeni, posypaną natką. W ten sposób odmienimy nieco tą dobrze nam znana zupę, zaskakując rodzinę i gości.