Przepis na barszcz biały z chrzanem

Przepis na barszcz biały z chrzanem

Nieco bardziej odmieniona wersja popularnego białego barszczu. W recepturze pojawia się pikantny chrzan. By cieszyć się pełnią smaku tego dania, najlepiej jest podawać zupę bez dodatków. Jeśli jednak  jesteśmy miłośnikami łagodniejszych smaków, warto zjeść zupę z kromką świeżego chleba, który złagodzi wyraźną nutę chrzanu. Z racji tego, że to dość pożywna zupa, znakomicie sprawdzi się w czasie niskich temperatur jesienią lub zimą. Można także serwować ją jako jedno z wielu wielkanocnych dań.

 

Biały barszcz z chrzanową nutą

 

Składniki:

-kość wieprzowa średniej wielkości lub mniejsze kawałki

-garść włoszczyzny -przygotowany barszcz z torebki (koncentrat)

-4-5 ziemniaków -3 łyżki śmietany

-3 łyżki utartego, świeżego chrzanu

-1-2 kiełbasy lub kawałki pieczonego mięsa

-2 jaja ugotowane na twardo

-liść laurowy (kilka)

-odrobina soli i pieprzu

-siekana natka

 

 

Kości wieprzowe na wywar do zupy

 

 

Gotujemy wywar na zupę

Sposób przyrządzenia białego barszczu z chrzanem: Kość wieprzową dokładnie opłukujemy i wrzucamy do dużego garnka. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i tniemy w plasterki, dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i włączamy ogień. Wkładamy liście laurowe. Na sam koniec gotowania wywaru, tniemy ziemniaki w kostkę i wzbogacamy nimi zupę.

 

Gdy wszystkie jarzyny zrobią się miękkie, zaciągamy wywar mieszanką zupy z mąką. Doprawiamy wg uznania. Ścieramy na otworach tarki chrzan i dodajemy do wywaru. Zalewamy 3 łyżkami śmietany. Zupę podać możemy tradycyjnie, ozdabiając wierzch jajkami oraz pokrojoną kiełbasą. Można też podać zupę z kawałkami świątecznej pieczeni, posypaną natką. W ten sposób odmienimy nieco tą dobrze nam znana zupę, zaskakując rodzinę i gości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium